Predstavom “Siroti mali hrčki” Milenko Iliktarević obilježava 30 godina umjetničkog rada

Danas su počele čitaće probe koje su označile početak rada na predstavi „Siroti mali hrčki“ Gorana Mihića u režiji Milenka Iliktarevića. Ovim koprodukcijskim projektom Narodnog pozorišta Tuzla i Udružanja građana dramskih umjetnika „Talija“ bit će obilježeno 30 godina umjetničkog rada glumca Milenka Iliktarevića.

Milenko Iliktarević kao student Akademije dramskih umjetnosti Sarajevo u Tuzlu stiže u febuaru 1988 godine. Zaposlenje u Narodnom pozorištu Tuzla dobiva 1. aprila iste godine, a prvi profesionalni angažman bio je u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja. Od 2003. godine je vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Tuzla, a u aprilu 2005. zvanično je potvrđeno imenovanje na ovu dužnost koju je obavljao 6 godina. Iza njega je mnogo uloga u pozorištu i na televiziji u serijama i filmovima. Iliktarević kaže kako se u svakoj ulozi trudio da pokaže maksimum svog talenta i rada, a do sada je, kako nam je otkrio, odigrao preko 5.000 predstava i 70 premijernih izvedbi.

Predstava “Siroti mali hrčki”, kojom Iliktarević obilježava svoj jubilej, 30 godina umjetničkog rada je komedija zabune. Priča je to o malom čovjeku kojem se u birokratizovanom svijetu ne posvećuje dovoljno pažnje koju je Gordan Mihić napisao 1973 godine. Ova priča tiče se nas, čovjekovog unutrašnjeg života i onog što je čovjekova suština. “Hrčki” su napisani kao radio drama, potom su pretočeni u TV dramu, pa u pozorište i knjigu, a tema je vrlo aktuelna i danas.

Dovoljno je samo reći da jedan od likova na kraju predstave izgovara riječi :- ” Pala vlada”- i da se već zainteresira šira javnost. Predstava će, kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, biti kratka i ubitačna. Radnja prikazuje kako dva službenika iz dosade započnu neslanu šalu koja će imati dalekosežne političke posljedice.
Predstava „Siroti mali hrčki“ okuplja prvake Narodnog pozorišta Tuzla. Pored Milenka Iliktarevića uloge su dobili Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Meliha Fakić, Nermin Omić i Rešad Barčić iz Udružanja građana dramskih umjetnika „Talija“. Danas su počele čitaće probe, a premijera se očekuje 7. aprila.

 

Pročitajte...