Pregovori u Astani: Dogovoreno oslobađanje zarobljenika i deminiranje terena

– Izvori navode da je dogovoreno i da Kongres nacionalnog dijaloga Sirije, bude održan od 29. do 30. januara u Sočiju

ASTANA (AA) – Delegacije Turske, Rusije i Irana dogovorile su u glavnom gradu Kazahstana, Astani, gdje je u četvrtak počela osma runda pregovora o krizi u Siriji, oslobađanje zarobljenika i uhapšenih kao i deminiranje terena, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvori navode da je dogovoreno i da Kongres nacionalnog dijaloga Sirije, bude održan od 29. do 30. januara u Sočiju. U toku je izgrada zaključaka dvodnevnih pregovora.

Na pregovorima u Astani početkom maja je dogovorena uspostava četiri nekonfliktne zone u poprištima najvećih sukoba u Siriji. Tokom julske runde pregovora dogovoreno je formiranje zajedničke radne grupe.

Dogovorom Rusije i SAD-a je jedna od tih zona, ona u Deraji i Kuneytri, proglašena sigurnom zonom i o toj regiji se vode odvojeni pregovori. Rusija je u julu poslala i policijske snage kako bi kontrolirala implementaciju primirja u tim regijama.

Uporedo s tim, rusko Ministarstvo odbrane je početkom jula saopćilo da je proglašen prekid sukoba i u Istočnoj Guti kod Damaska, ali je početkom augusta otkriveno da je taj sporazum potpisala samo jedna pobunjenička grupa. Snage odane Assadovom režimu i dalje izvode artiljerijske i zračne napade na Istočnu Gutu.

Očekuje se i postizanje posebnog dogovora o granicama Idliba unutar kojih će biti na snazi dogovoreno primirje

Pročitajte...