Premijer FBIH čestitao Dan slobode medija

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić čestitao je, uime Vlade FBiH i svoje lično ime, urednicima, novinarima i svim drugim zaposlenim u medijskim kućama 3. maj Dan slobode medija.
“Događanja na svjetskoj i domaćoj političkoj sceni traže od novinara da budu korektivi i usmjeravaju predstavnike vlasti ka donošenju odluka koje će biti u interesu svih građana. Stoga je svakom društvu, pa i našem, potrebno da imaju medije dovoljno nezavisne, profesionalne i neutralne koji će pomoći u stvaranju objektivne, istinite slike stvarnosti i pomoći u traženju najboljih rješenja”, istakao je Novalić u čestitki.

Kada su u pitanju medijske slobode, federalni premijer navodi da je Bosna i Hercegovina negdje na pola puta.

“No, ono što raduje je da je, na osnovu najnovijeg istraživanja Reportera bez granica, naša zemlja, izuzimajući Sloveniju, najbolje ocijenjena od svih država nastalih raspadom bivše SFRJ. To predstavlja podstrek, ali i obavezu da i dalje unapređujemo medijske slobobode kao sinonim za otvoreno i potpuno demokratsko društvo. Novinarima i njihovim redakcijama u BiH iskreno čestitam Dan slobode medija i, kada je Vlada FBiH u pitanju, i ja lično, pozivam ih na daljnu i još uspješniju saradnju”, kaže se u čestitki federalnog premijera Fadila Novalića, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pročitajte...