Premijer Hodžić i ministar Ahmetović posjetili memorijalne centre Veljaci i Srebrenica – Potočari

U organizaciji Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je upriličena tradicionalna posjeta branilaca Bosne i Hercegovine memorijalnim centrima Veljaci i Srebrenica – Potočari. Ove godine borcima se pridružio i premijer TK Kadrija Hodžić i ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović. Ovom prilikom kantonalni premijer sastao se i sa načelnikom opštine Srebrenica, Mladenom Grujičićem. Razgovarano je o budućim projektima i stvaranju uslova za održivi povratak.

Ova posjeta doprinos je razvijanju kulture sjećanja, ali i pomirenju i suživotu naroda u Bosni i Hercegovini, poručio je danas premijer TK Kadrija Hodžić prilikom posjete memorijalnim centrima u Veljacima i Potočarima. Dodao je da su ovi memorijalni centri, mezarja i spomen sobe, zajedno sa svim fotografijama i dokumentima koji su izloženi vjeran i vrijedan dokaz koji svjedoči o masovnosti i brutalnosti zločina. Tu ulogu memorijalnih centara Vlada Tuzlanskog kantona dobro razumije i zato konstantno daje podršku njihovom radu. Ministar Ametović ovom prilikom je pripadnike boračke populacije podsjetio na sve projekte koje TK realizira s ciljem podrške boračkoj populaciji, ističući da Tuzlanski kanton izdvaja procentualno najveći iznos za podršku boračkoj populaciji.

– Mi svojim prisustvom govorimo da smo bez obzira na ustavnu nadležnost uvijek uz ovaj narod i sa ovim narodom. Bez obzira na ustavnu nadležnost mi ćemo se rado odazvati na svaku godišnjicu obilježavanja, na svaku manifestaciju koja god doprinsi kulturi sjećanja na žrtve zločina u BiH, istakao je ministar Fedahija Ahmetović.

Riječ je o tradicionalnoj posjeti branilaca BiH memorijalnim centrima Veljaci i Srebrenica – Potočari. Predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović podsjetio je na brobu Armije RBiH koja je hrabro pružala otpor domaćim snagama sa prostora manjeg bh.entiteta.

– Kada se uključila Republika Srbija sa JNA, sa valjevskim korpusom, užičkim, novosadskim korpusom, sa specijalnim jedinicama iz Beograda mi kao jednica koja je sastavljena od seljaka, od građana, rudara, nismo bili u stanju oduprijeti se toj sili. Natjerali su nas u kazan 1993. godine u Srebrenicu, a 1995. uradili su ovo što su uradili, dodao je Hasanović.

Nakon posjete memorijalnim centrima premijer Hodžić se susreo sa načelnikom Opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem. Razgovarano je o povratku, uslovima života povratnika, ali i načinima na koje Tuzlanski kanton, zajedno sa Opštinom može pomoći u podizanju kvalitete života povratnika u Srebrenicu, ali i uopće kvalitetnijem životu građana u Srebrenici.

– Vrijeme je da mijenjamo paradigmu naših odnosa. Vrijeme je da stanovništvo ostane ili dođe na put dobrog življenja. Mi smo sada u prilici da ponudimo poslovne veze, programe, koje ćemo praviti i kojima ćemo vezati ove naše dvije regije. Vezati poslovnim idejama, vezati inicijativama za zaposlenost, vezati jednom novom relaksacijom naših odnosa, poručio je premijer Hodžić.

Načelnik Srebrenice stava je da je danas pružena ruka za buduće projekte i saradnju, dodajući da će vrlo brzo biti uspostavljeni kontakti sa Tuzlanskim kantonom, kako bi se predstavile ideje koje bi mogle da budu zajednički interes građana TK i Srebrenice.

– Vjerujem da ćemo kroz ove aktivnosti proširiti to naše djelovanje i na ostale kantone, Vladu RS, da jednostavno Srebrenica bude primjer, kao što to u mnogo slučajeva i jeste, kako treba da funkcioniše cijela BiH i kako na projektima koji su u inetresu svih građana možemo da se okupimo, stava je Grujičić.

Tokom današnje posjete koja je imala za cilj odavanje počasti žrtvama genocida delegacija Vlade TK, koju su činili premijer Kadrija Hodžić i ministra za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, položila je cvijeće u memorijalnim centrima Veljaci i Srebrenica – Potočari.

(RTVTK)