Premijer Suljkanović uputio čestitku povodom Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom

U povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša BiH, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„U povodu 9. maja, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke!

Tekovine današnje Europe su od 1941. do 1945. godine branjene i u Bosni i Hercegovini i zato je naše moralno i historijsko pravo da sebe vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji. Ne zaboravimo da je upravo Europska unija kao dan Europe odredila 9. maj, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Evrope, simbola bolje budućnosti i prosperiteta.

U našoj državi 9. maj se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo“.

Pročitajte...