Preminuo Alija Behmen

Nekadašnji premijer Federacije BiH i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen preminuo je u 78. godini – potvrdio je Feni Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, čiji je Behmen bio član.

Po njegovim riječima, Behmen je prije desetak dana pretrpio moždani udar.

– Ako mene pitate, to je jedini poslijeratni gradonačelnik koji je dostojanstveno obavljao tu funkciju, a bio je i jedan od najboljih premijera Federacije BiH. Iznad svega, bio je odličan čovjek – kazao je Čengić.

On ističe da je Behmen uvijek davao mladima savjete, priliku i šansu za političku karijeru.

Alija Behmen rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihov utjecaj na reprodukciju i razvoj privrede.

Od marta 2001. do kraja 2003. godine Alija Behmen obavlja je funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Grada Sarajeva bio je do 2013. godine.

(RTVTK/FENA) E.F.