Porodicu, kolege, prijatelje i sve one koji su ga poznavali rano jutros je duboko potresla vijest o smrti našeg Emira Smajića-Pireta. Rođen je 4. avgusta 1961. godine u Tuzli, gdje je završio Srednju mašinsku školu. Studij za kameru  završio je u Beogradu. Već u prvim godinama razvoja priključio se Radio-televiziji Tuzlanskog kantona i tu ostao sve do smrti. Bio je izuzetan poznavalac snimateljskog zanata i svoja je znanja utkao u razvoj naše kuće. Iza sebe je ostavio sate i sate snimljenih materijala, priloga, emisija. Ali, Pire je nadasve bio dobar čovjeke, posvećen sin, otac, muž, brat te izuzetan kolega. Uvijek spreman za razgovor, šalu. Osim ljubavi prema kameri njegov život obilježili su i strast prema motorima, muzici, fotografiji, biciklizmu.

Svi koji ga poznaju pamtit će ga kao nesebičnog čovjeka, šaljivdžiju, nekoga ko  je bio omiljen u društvu, jer je oko sebe uvijek širio samo pozitivnu energiju. Sada je iza sebeb sotavio veliku prazninu.

Posljednji ispraćaj Emira Smajića-Pireta bit će u ponedjeljak 18. oktobra, ispred Komemorativnog centra u Tuzli od 14 sati i 30 minuta do 15 sati. Dženaza će biti klanjana poslije ikindija namaza u 15 sati i 30 minuta, ispred Džindijske džamije, a ukop na Gradskom groblju Trnovac.