Preporuke za obilježavanje Međunarodnog praznika rada

Federalni štab civilne zaštite za Prvi maj zabranio je okupljanja više od pet lica, a prva tri dana maja u FBiH biće uveden policijski čas koji će trajati od 22.00 do 5.00 sati. Iako je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH predložio da se uvede mjere zabrana kretanja starijim od 65 i mlađima od 18 godina, Federalni štab nije donio takvu odluku. Predložene mjere trebale bi vrijediti ovog vikenda, a u narednom periodu namjeravaju nastaviti mjere popuštanja kojima se naredne sedmice očekuje otvaranje trgovina na veliko i malo.
Međunarodni praznik rada – Prvi maj, simbolizuje borbu za bolje uslove rada, veća prava radnika i solidarnost. Sve je počelo protestima čikaških radnika i njihovom borbom za osmočasovno radno vrijeme. U nekim zemljama je promjenjen dan kada se slavi ovaj praznik, negdje je ukinut zbog konotacije koju ima, ali kod nas se poštuje – uz odmaranje, prirodu, roštiljanje i muziku. Ove godine Prvi maj se slavi uz male izmjene: vanredno stanje, policijski čas, karantin i koronu. Tradicionalno dočekivan u prirodi i na otvorenom, ove godine će za 1. maj napolje moći samo oni koji imaju kuće ili vikendice i to u svoje dvorište. Federalni štab Civilne zaštite službeno je donio naredbu prema kojoj se za 1. maj se naređuje zabrana okupljanja za više od pet osoba, a policijski sat će biti uveden za prva tri dana maja u trajanju od 22 do pet sati ujutro. Pored preporuke Kriznih štabova da građani ostanu kod kuće u prilog odgodi prvomajskih praznika ide i vremenska prognoza jer se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.
U Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 tvrde da treba izbjegavati svako masovnije okupljanje koje može predstavljati epidemiološki rizik, a službenici Ministarstva unutrašnjih poslova obilazit će lokalna izletišta i shodno propisima kažnjavati pojedince koji ne poštuju donesene mjere.
Praznik rada nerijetko pokreće i neka druga pitanja osim onog gdje ćeš za Prvi maj? Nezaposlenost, privatni i državni poslovi, niske plate, prekovremeno radno vrijeme… Koronavirus je tome dodao i mnoge koji su izgubili posao, stali sa poslom ili morali da promijene način na koji rade. Federalni štab civilne zaštite najavljuje da će se u narednom periodu ublažavanjem mjera raditi i na buđenju ekonomije. Donešena je odluku kojom se dozvoljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. To znači da će od 1. maja raditi frizerski i kozmetički saloni, kao i srodne djelatnosti, odnosno svi mali obrtnici koji potpadaju pod ovaj zakon.