U užem jezgru Tuzle opljačkano više ugostiteljskih objekata

U užem jezgru grada Tuzle u proteklih mjesec dana opljačkano je nekoliko ugostiteljskih objekata. Prepostavlja se da su sve izvršene u vrijeme policijskog sata, a vlasnici štete zbrajaju u hiljadama KM.
Osim pandemije, straha i ograničenosti kretanja mnogima je glavobolju zadala odluka o zabrani rada i poslovanja. Ugostiteljski objekti koji su nakon zimskog perioda tek trebali početi svoju radnu sezonu su zatvoreni. No, za nekoliko ugostiteljskih objekata u užem jezgru grada tu mukama nije kraj. U vrijeme u kojem zarade ionako nemaju jer njihovi ugostiteljski objekti ne rade oni su postali meta lopova. U Ministarstvu unutrašnjih poslova TK u proteklih desetak dana zaprimili su više prijava o pljačkama ugostiteljskih objekata u Tuzli. Prepostavlja se da su sve izvršene u vrijeme policijskog sata.
Službenici Uprave policije MUP-a TK obavili su uviđaj i aktivno rade na pronalasku odgovornih lica. Istragu umnogome otežava činjenica da nadzorne kamere u gradu u tom mementu nisu radile, na snazi je bio policijski sat, a nošenje maski i rukavica dodatno otežava prepoznavanje i identifikaciju. No, službenici Uprave policije MUP-a TK čine sve kako bi se slučaj što prije riješio.
Iz opljačkanih ugostiteljskih objekata otuđena je tehnička oprema i skoro sav inventar, stolovi, stolice, suncobrani ali i veće količine robnih zaliha.
Vlasnici ugostiteljskih objekata s nestrljenjem očekuju odluku Federalnog kriznog štaba koja bi omogućila da započnu rad bar u ljetnim baštama kako bi malo ublažili gubitke s kojima su suočeni pandemijom korona virusa. Pomoć je obećala i opština Tuzla koja je, između ostalog, donijela odluku da se od 17. marta do kraja aprila te još 60 dana nakon toga svi korisnici javnih površina oslobode plaćanja naknada.
Ugostitelji se nadaju i poticajem od Vlade za razdoblje kada nisu mogli raditi kako bi mogli pokriti osnovne troškove te ublažiti gubitke.

Pročitajte...