Priča o Edinu Mujiću, mladiću koji je pobijedio rak

O Edinu Mujiću, prije više od godinu dana, pisali su razni portali, kao i o apelu za pomoć ovom mladiću koji se tada liječio od raka u IV stadiju. Dobrih godinu dana poslije, napisao je knjigu pod nazivom “Kako sam pobijedio”. U knjizi je opisao sve probleme koji su ga zadesili i kroz koje je prolazio, kako se borio i napravio od svega jednu pozitivnu priču da bolest ne znači smrt i da na život moramo gledati s pozitivne strane, boriti se i težiti ka cilju, ka pobjedi i ka novoj šansi. Zbog teške situacije u kojoj se nalazio oko same bolesti, ali i finansijskih poteškoća, veliki broj ljudi širom BIH pa i svijeta se odazvao na apel. Kako sam kaže, zahvaljujući svim tim ljudima, uspio se izboriti i potpuno izliječiti. Nakon izliječenja, podijelio je video na Facebook profilu koji je pogledalo preko 50 000 ljudi, mnoge poznate ličnosti iz BIH su mu čestitale i radovale se zajedno s njim.
Ono sto je bio njegov cilj svo to vrijeme dok se liječio, a u neku ruku mu je to bila i motivacija i bijeg od stvarnosti i zidova bolnice, u kojima je znao provesti i po 36 dana bez da izađe vani i osjeti šta to znači sloboda, bilo je pisanje. Cijelo vrijeme je pisao, maštao, zamišljao i bolest nije prihvatao. Govorio je tada sam sebi da živi za dan kada će napustiti zidove bolnice i da se nikada više neće osvrnuti i pogledati iza sebe. Jedino je želio da samo gleda naprijed i da živim život. Živio je za dan kada će glasno reći da je pobjedio i uspio pobijediti skoro pa nepobjedivo. ”Na kraju svega ispala je jedna lijepa knjiga za koju vjerujem da će mnogi poželjeti da je pročitaju, na neki način sam se osjećao dužnim i smatrao sam da trebam nastaviti onako kako su i drugi radili dok je meni bila potrebna pomoć, a to je da knjigu prodam u humanitarne svrhe i sav novac prikupljen od prodaje knjige da doniram za liječenje djece oboljele od malignih bolesti”, navodi ovaj hrabri mladić. Cijenu knjige iznosi 15KM.
Naime promocija će se održati 7. 3. 2021. godine, u nedjeljelju u Ateljeu ”Ismet Mujezinović” Tuzla sa pocetkom u 17 sati. Promociji će prisustvovati cijenjene ličnosti, a između ostalog promociju će voditi; prof.med.sc. Esmina Avdibegović, neuropsihijatar, Bojan Šošić, psiholog i prof.dr.sc. Rejhana Dervišević.
Promociju želi da posveti svom velikom prijatelju Radetu Šimić koji je nastradao 14. 2. 2021. na planini Prenj. Upravo je Šimić svoj uspon želio posvetiti nastradalima na toj planini prije tacno 50 godina, a tragično je izgubio svoj zivot. ”Rade se mnogo radovao mojoj promociji i bio je moj vjetar u leđa tokom liječenja, i jedan od mnogih koji se zauzeo i podigao naselje Stupine na noge kako bi se prikupio novac za moje liječenje. S toga u njegovo ime ja radim promociju, a novac kao što sam rekao od prodaje knjige doniram za liječenje djece oboljele od malignih bolesti”, kaže Mujić.