Prijedor: Na ulazu u Čaršijsku džamiju ispisane uvredljive poruke

Na ulazu u harem i na garaži Čaršijske džamije u Prijedoru u utorak su osvanuli uvredljivi natpisi, prenosi Anadolija.

U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu toleranciji i sprečavanju djela nastalih iz mržnje, još uvijek ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom“, poručili su iz Medžlisa Islamske zajednice Prijedor.

Oštro su osudili ovakve vandalske činove s izljevom mržnje prema islamu i Bošnjacima u Prijedoru te pozvali sve vladine i nevladine organizacije, predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života da osude ovaj čin i doprinesu njegovom sprečavanju u budućnosti.

Tražimo od nadležnih organa da provedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprečavanja ovakvih radnjih ubuduće. Ponadali smo se da su mrzitelji uzeli pouku iz slučaja razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji u septembru 2014., ali nažalost kako vidimo još je puno onih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su Bošnjaci, muslimani, u Prijedoru svoji na svom i da su se uspjeli vratiti i obnoviti svoje džamije i kuće“, naveli su iz Medžlisa.

Takvima poručuju da ih ne mogu zastrašiti i da će idalje širiti optimizam i slobodno izražavati svoju vjeru, kulturu i tradiciju.

Pročitajte...