Prilikom posjete općini Kalesija obećana podrška infrastrukturnim i energetskim projektima na TK

Delegacija predstavnika institucija izvršne vlasti na čelu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem posjetila je uspješne privredne subjekte koji posluju na području Kalesije. Zvizdić je obišao proizvodne kapacitete, te razgovarao sa menadžmentom i zaposlenicima preduzeća “Izazov” i “Lafat”, kao i predstavnicima još nekoliko kalesijskih privrednih subjekata.
Odata je i počast ubijenim žrtvama, koje su ukopane u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

Općina Kalesija posljednjih godina bilježi pozitivne poslovne trendove, ponajviše zahvaljujući uspješnim privrednicima, koji svoje proizvode plasiraju i na tržišta Evropske unije. Nova zapošljavanja, unaprijeđenje poslovnog ambijenta, samo su neke od aktuelnih tema o kojima je razgovarano danas u Kalesiji. Predsjedavajući vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, ovom je prilikom najavio i gradnju brze ceste Sarajevo-Beograd koja bi trebala ići preko Tuzle, a značit će i novi zaham privredi ovog kraja.

U cestovnu infrastrukturu mnogo je ulagalo i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, koje je u Kalesiji sufinaniralo rekonstrukciju nekoliko putnih pravaca, mahom u povratničkim mjesnim zajednicama.

Delegacija je obišla i Memorijalni centar i šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji, u kojem su ukopani posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u zločinama u Podrinju. Uglavnom su to žrtve sa područja općine Zvornik. Memorijalni centar u Gornjoj Kalesiji, jedini je na području FBiH, a prilikom posjete odata je počast ubijenim, te je položeno cvijeće na centralno spomen obilježje. Obećana je i podrška Udruženja zarobljenih i nestalih lica Zvornik, koje se brine o ovom Centru. Kolektivne dženaze ubijenim Zvorničanima organiziraju se 1. juna svake godine, a iz ove opštine ubijena su 1.573 civila nesrpske nacionalnosti.