Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla po zakonu branili grad 15. maja 1992. godine

Povodom obilježavanja značajnog historijskog datuma 15. maja – Bitke na Brčanskoj Malti, pripadnici Udruženje policajaca 1991 – 1995. „4. april“ Tuzla kao i direktor Uprave poslicije MUP-a TK položili su cvijeće i odali počast na spomen obilježju ispred MUP-a TK.

Novinarka: Devleta Brkić

Prije 29 godina, 15. maja. 1992. godine paravojska tzv. Srpske Republike, sa pripadnicima strane vojne sile – Vojske Jugoslavije, napali su Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova– Stanice javne bezbjednosti Tuzla, postupajući u nužnoj odbrani, odbili su napad, te su na taj način odbranili grad i time sudbonosno doprinijeli odbrani BiH.

– Kasnije će se pokazati da je to bio jedan prelomni trenutak u toku čitavog kasnijeg rata koji nas je zadesio. Ja bi istakao da je tad došlo do pogibilje i povređivanja jednog broja pripadnika jedinice, stradali su i građani. Takve stvari se moraju obilježavati, ne smiju se nikada zaboraviti. Mi smo nastavili da baštinimo tu tradiciju, istakao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Zahid Selimbašić, pripadnik MUP – Stanice javne bezbjednosti Tuzla tog majskog petka 1992. godine radio je drugu smjenu. Ističe kako je i prije 15. maja bilo provokacija od strane vojske koja je prolazila kroz Tuzlu, zbog čega je između rukovodstva policije i vojske bilo dogovoreno da se obezbijedi da kolona iz kasarne mirno napusti grad.

– Međutim, ta kolona vojske kada je stigla na Brčansku Maltu onda su zapucali. Mi ni danas ne znamo zbog čega i radi čega, ali počeli su pucati po narodu, zgradama, policiji tako da je došlo do sukoba. Rat je počeo i u Tuzli, prisjeća se Zahid Selimbašić, predsjednik Udruženja pripadnika policije 1991.-1995. „4.april“ Tuzla.

U događaju iz maja 1992. poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone. Svi ranjeni, bez obzira kojoj su strani pripadali, zrbinjeni su u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

U povodu 29. godišnjice odbrane Tuzle predstavnici Udruženja pripadnika policije 1991.-1995. „4. april“ Tuzla, te Uprave policije MUP-a TK položili su cvijeće i odali počast na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije ispred zgrade MUP-a TK u Tuzli. Tom prilikom poručeno je da je 15.maj veoma važan datum, jer se obilježava i kao dan sjećanja na sve poginule pripadnike MUP-a koji su dali svoje živote za odbranu Tuzle i BiH.

(RTVTK)

Pročitajte...