Obilježen 15.maj: Hrabri policajci prije 29 godina odbranili su Tuzlu

Prije tačno 29 godina legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i tada novoosnovane Vojske Jugoslavije. Na značaj tog historijskog čina 15. maja 1992. ukazano je tokom obilježavanja ove godišnjice. Tog majskog petka pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja, a 15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle i BiH.

Novinarka: Devleta Brkić

Na današnji dan, prije 29 godina policijske snage odbranile su Tuzlu. Naime, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, 15. maja 1992. izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su osiguravali izlazak kolone iz grada. Prilikom izlaska vojne kolone s vojnim naoružanjem na raskrsnici Brčanska Malta vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru uzvrate vatrom. Edin Altumbabić, imao je 23 godine kada je kao pripadnik Druge manevarske jedinice Stanice javne bezbjednosti Tuzla bio sudionik događanja kada je odbranjena Tuzla, te tako spriječen crni scenario koji se desio u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

– Nažalost tog dana su za odbranu ovog grada i BiH položeni i prvi životi branilaca grada. Nažalsot, tada je došlo i do stradanja većeg broja vojnika bivše JNA i vojske RS, koje je uzrokovano isključibo greškom tadašnjeg komandanta Mileta Dubajića koji je na kamione pune oružja, municije i eksplozivnih sredstava natovario vojnike, prisjetio se Altumbabić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je 15.maja legalna formacija MUP-a časno odbranila grad, ističući da su kolone i prije i poslije prolazile kroz Tuzlu, ali da je samo 15.maja otvorena vatra na pripadnike MUP-a koji su postupili u nužnoj odbrani.

– Nažalost, poginulo je mnogo ljudi i za to je opet odgovoran Mile Dubajić koji je izvršio krivično djelo izazivanje opće opasnosti. To kada bi danas neko u mirnodobskim uslovima uradio, bez da bilo ko pogine, dobio bi nekoliko godina zatvora, dodao je gradonačelnik Imamović.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić s mjesta na kojem je zabilježen historijski događaj 29 godina kasnije poručuje da su tog dana građani odbranili svoje dostojanstvo, ali i Bosnu i Hercegovinu te Tuzlu od raspodjele prema šemama koje su bile zacrtane. I ovu godišnjicu dočekuje kao slobodan čovjek jer je njegovo, ali i ime Meše Bajrića, nekadašnjeg načelnika Službe javne bezbjednosti Tuzla, prije dvije godine skinuto sa potjernice INTERPOL-a koja je raspisana u Srbiji. Time je dobijena bitka za 15. maj.

– Međutim, bitka za dokazivanje istine, odnosno krivice za one koji su poginuli ovdje je zaustavljena. Podignuta je optužnica protiv Mileta Dubajića, koji je u procesu Iliji Jurišiću par puta rekao da je on kriv, međutim to se ne završava. Tog trenutka kada se to završi skinut će se hipoteka. Što se nas tiče mi svijetla obraza sa ponosom tvrdimo i dokazujemo da je 15.maja odbranjena, naglasio je Bešlagić.

Obilježavanju ovog važnog datuma prisustvovali su i predstavnici Skupštine i Vlade TK, te su ovom prilikom izrazili zahvalnost svim braniteljima na doprinosu kojeg su dali u odbrani Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini.

– Na današnji dan, prije 29 godina, odbranjen je tuzlanski obrazac življenja, otvoreno društvo atribuirano multikulturalnošću, koje se gradilo zadnjih 100 godina, a čiju gradnju su započeli sindikalni i radnički pokreti dvadestih godina prošlog vijeka. Ova odbrana faktički znači i odbranu pluriformnosti Bosne i Hercegovine. Zbog toga ovaj datum spada u jedan od najznačajnijih datuma u povijesti Bosne i Hercegovine, kazao je premijer Hodžić.

Obilježavanje 29. godišnjice odbrane Tuzle održano je u skladu sa epidemiološkim mjerama. Predstavnici Gradske uprave, Kantonalne vlade te boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija položili su cvijeće i odali počast vojnim i civilnim žrtvama, uz poruku da se vječno pamte branitelji Brčanske Malte, a obišli su i spomenik i položili cvijeće na Slanoj Banji.

(RTVTK)

Pročitajte...