Pripadnici Uprave policije TK provjeravaju građane kojima je određena mjera izolacije

Pripadnici Uprave policije TK uključili su se u aktivnostim provođenja preventivnih mjera kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa na ovome području. Od jutros su na terenu i provjeravju građane kojima je određena mjera samoizolacije. Iz Kantonalnoga kriznog štaba upozoravaju da je satanje o poštivanju mjera  kućne izolacije i dalje alarmantno.

Epidemiološka stiuacija u Tuzlanskom kantonu je i dalje pod kontrolom. Još uvijek na ovome području nema zaraženih novim virusom korona.Na UKC Tuzla je bilo 150 testova za ovaj virus, a neki od njih su potrošeni.  Od 25. februra do danas je testirana 21  osoba. Svi nalazi su negativni. U kućnoj izolaciji ih je više od 700.

S obzrirom na to da je stanje o nepoštivanju mjera samoizolacije u Tuzlanskom kantonu alarmantno, kantonalni Krizni štab  za korona virus je u aktivnosti provđenja epidemiološko-higijenskih mjera uključio i pripadnike Uprave policije. Kako saznajemo iz MUP-s TK zvanično: Od jutros su počele kontrole onih koji imaju rješenje o izolaciji predviđenom borakvu u kući 14 dana.

Iako postoje oni koji nisu svjesni odgovornosti koju nose kada krše ovakve mjere, održavanju stabilnoga stanja glede korona virusa u Tuzlanskom kantonu se pristupilo ozbiljno. Tako su od danas i na Međunarodnome aerodromu Tuzla dodatno pojačane mjere opreza.

Napominjemo, sutra ujutro od 06:00 sati stupa na nagu Odluka kojom se precizirano da svi oni koji sutra i u narednim danima doputuju iz inostranstva dužni su biti u kućnoj izolaciji. Sprječvanje širenja zaraze korona virusom dužnost je, odgovornost i neodloživa obaveza svih nas, upozoravaju stručnjaci. S tim u vezi, i Krizni štab Grada Tuzle ima nove nardbe.  One se  odnoe na prijevoznike koji vrše međunarodni prijevoz putnika. Po novim uputama, dužni su da svakodnevo  u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja dostavljaju spiskove putnika koji su u Tuzlu stigli iz epidemiološki rizičnih područja.