Američki univerzitet u BiH ponudio besplatan sistema za online nastavu

Zbog pandemije korona virusa od petka je obustavljena nastava u svim školama i univerzitetima u BiH. Dvije sedmice će biti prekinut redovni nastavni proces. Kako se ne bi dogodili značajni gubici u nastavi Američki Univerzitet u BiH je svim obrazovnim institucijama ponudio  rješenje i to  u vidu besplatnoga sistema za učenje na daljinu.

Postoji mogućnost da nastavni proces ne bude ugrožen obustavom nastave u BiH zbog pandemije korona virusa. Online nastava – odnosno učenje na daljinu jedno je od mogućih rješenja zbog kojh se ne bi napravili značajniji i veći gubici u nastavnom planu i programu.  Ipak, mnoge škole i fakulteti ne posjeduju  takav server koji bi zadovoljio sve potrebe nastavnoga procesa. Rješenje ima Američki Univezitet u Tuzli koji je ponudio besplatan sistem za učenje na daljinu sa svim serverima, opremom i besplatnim treningom svim obrazovnim ustanovama. Inače, ovo je provjerena forma jer po ovome principu rade već dvanaest godina.

Pitali smo prosvjetne radnike koliko bi ovakav vid učenja na daljinu značio za učenike, naručito osnovnih škola. Učiteljica u tuzlanskoj Osnovnoj školi „Slavinovići“ Dijana Kovačević, ističe da  joj online komuniciranje sa učenicima nije strano. Navodi, važno je ne izgubiti kontinuitet u učenju i ovo rješenje bi moglo biti od koristi.

Sve zainteresirane škole, fakulteti ili univerziteti na zvaničnoj web stranici američkoga univerziteta aubih.edu.ba mogu pronaći informacije na koji način doći do besplatnoga sistema za učenje na daljinu.

Više pogledajte u video prilogu.