Priprema dječije predstave: Kamerni teatar 55 osniva školu glume u Srebrenici

– Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55, kaže da je procedura već počela, te da je obavljen razgovor sa glumcima koji će raditi na projektu

SREBRENICA (AA) – Predstavnici Kamernog teatra 55 iz Sarajeva danas su boravili u Srebrenici i sastali se sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem. Povod za sastanak je ideja Kamernog teatra 55 da se u Srebrenici osnuje škola glume, javlja Anadolu Agency (AA).

Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55, kaže da je procedura već počela, te da je obavljen razgovor sa glumcima koji će raditi na projektu.

“Na čelu s našim direktorom Emirom Hadžihafizbegovićem došli smo na ideju i uputili prijedlog načelniku opštine da ovdje u Srebrenici otvorimo malu školu glume Kamernog teatra. Ideja je da djeca iz Srebrenice na kraju cijelog procesa pripreme predstavu i s njom se predstave cijeloj Bosni i Hercegovini. Djeca bi na taj način vidjela šta znači biti glumac, ali i sve ono što ide uz predstavu. Pored toga napravili bismo malu trupu srebreničkih glumaca koji bi izvodili predstavu u Bosni i Hercegovini. Srebrenica je dio svih kulturnih i kulturoloških dešavanja i to tako treba biti”, kaže Fajković.

Dodaje da su krenuli u realizaciju projekta. Plan je da jednom sedmično po dva glumca dolaze u Srebrenicu i rade sa djecom.

“Prije toga ćemo napraviti audiciju. Naš je plan da polovinom januara krenemo sa svim tim. Naišli smo na fenomenalan prijem kod načelnika opštine. Mi smo odlučili da krenemo s ovim i vjerujem da ćemo imati podršku određenih institucija”, govori Fajković.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da mu je drago da je došla incijativa za osnivanje škole glume u Srebrenici.

“Mi nastavljamo u duhu kako smo i započeli da Srebrenicu predstavljamo u dobrom svjetlu. Ovo je lijep projekat za djecu i mlade u Srebrenici. Cilj nam je da omogućimo djeci raznovrsne mogućnosti, a sve da mladi ostaju ovdje. Moramo raditi na tome da Srebrenica bude ljepše mjesto za življenje. To moramo svima omogućiti. Hvala na inicijativi Emiru Hadžihafizbegoviću i žao mi je što on nije mogao doći danas u naš grad. Kroz ovu ideju ćemo da afirmišemo mlade ljude, pa se nadam da ćemo imati glumce koji će biti dio serijala i filmova”,  kaže Grujičić.

Srebrenicu je danas trebao da posjeti i glumac Emir Hadžihafizbegović, ali kako su rekli predstavnici Kamernog teatra 55, zbog zdravstvenih problema nije bio u prilici da posjeti grad.

Pročitajte...