Problem pasa-lutalica u Srebrenici, općinski čelnici traže rješenje

U srebreničkom naselju Gostilj nedavno su počele pripreme za izgradnju azila za pse-lutalice koju je pokrenulo Udruženje za zaštitu životinja “Silver dog“, ali su stanovnici ovog naselja izrazili neslaganje sa izgradnjom objekta na toj lokaciji zbog čega su organizirali i potpisivanje peticije.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić danas je tim povodom održao sastanak s grupom građana iz Gostilja u cilju rješavanja ovog problema, naglasivši da Općina problem s psima-lutalicama želi riješiti na adekvatan način.

– Želimo da riješimo probleme na najbolji mogući način. Mislim da ćemo se dogovoriti da nađemo neku drugu lokaciju koja je adekvatna, prihvatljiva svima i koja će ispuniti sve zakonske uslove. Mnogo novca ulažemo u hvatanje pasa-lutalica i nadoknadu štete – istakao je Grujičić.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Silver dog“ Velimir Stojanović kaže da psi-lutalice moraju biti sklonjeni s ulice i zbrinuti.

– Ideja je bila da sklonimo napuštene pse sa ulice i da ih udomimo. Iz tog razloga smo formirali to sklonište. Međutim, imamo problem oko lokacije i nadam se da ćemo naći bolju – kazao je Stojanović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj Opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović navodi da se Općina suočava s problemom pasa-lutalica i da je sve veći broj slučajeva napada na stanovništvo.

-U pojedinim dijelovima grada psi napadaju stanovništvo, pričinjavaju štetu na domaćim i divljim životinjama. Svakog dana broj pasa-lutalica je veći. Imamo problem i tražimo rješenje. Također, u planu nam je da iduće godine izgradimo stočno groblje u skladu s propisima – istakao je Maksimović.

Pročitajte...