Problemi poljoprivrednika u BiH

Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine sastali su se danas u namjeri da ukažu na težak položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača Poljoprivrednici iz cijele BiH 25. februara blokiraće zgradu u kojoj se nalaze Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH ukoliko do 15. februara Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne uvede prelevmane na svinjsko i goveđe meso. Ovo je zaključak koji su predstavnici entitetskih poljoprivrednih udruženja donijeli na današnjoj sjednici.

Predstavnici poljoprivrednika danas su  u Sarajevu održali sastanak. Ujedunjeni poljoprivrednici  kritizirali su vlasti i naveli kako je neophodno poduzeti korake u zaštiti domaće proizvodnja. Sastanak su organizovali kako bi donijeli određene zaključke te razgovarali da li će doći do ranije najavljenih blokada.

“sastanak je u vezi ovih zahtjeva koje mi godinama već tražimo zaštita domaće proizvodnje uvoženje prelemana carina uglavnom zaštita domaće proizvodnje, po našim zahtjevima se niko ne očitava Ministar ne povlači nikakve poteze samo kupuje vrijeme do 23. do 20et i neke do tada mi ožemo poljoprivredu i ugasiti.”

  Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo  je za primjer naveo Njemačku i korake koje je ta zemlja poduzela na zaštititi domaće proizvodnje.

“ svaki sporazum ima i svoje klauzule gdje se može zaštiti domaća proizvodnja, vidjeli ste kako to Njemačka radi sad u zadnje vrijeme, imaju dovoljno proizvednju svinskog mesa zabrane uvoz iz ostalih zemalja dok se ne riješi svog.”

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a kaže kako već nekoliko godina traže uvođenje prelevmana.

“koronavirus je imao velikog uticaja na poljoprivredu. Kupovna moć građana Evrope je pala, a pala je i kupovna moć kod nas. Evropa višak proizvoda želi da progura negdje i našla je mjesto ovdje. S niskim cijenama oni su ‘ubili’ našu proizvodnju. Mi smo tražili da se uvedu prelevmani i carine”

“nemamo kuda od 17.600 proizvođača mlijeka u RS-u, sada ima 2.600. Tako je i u Federaciji. Sve i jedan prozivođač koji je odustao od poljoprivrede, nikad se više nije vratio u selo i poljoprivredu. Sela su prazna.”

Poljoprivrednici su danas poručili vlastima da su istekli dati rokovi. Navode kako će predložiti da se blokiraju institucije i organizaciju protesta. Poljoprivrednici su kritizirali vlasti zbog načina raspoređivanja novca, a samim tim i troškova institucija, dok s druge strane dolazi do rezanja troškova na podsticajima za proizvodnju.

Pročitajte...