Probosanski blok: Tabaković kandidat za načelnika Srebrenice

Probosanski blok postigao je dogovor da zajednički kandidat za načelnika Srebrenice na lokalnim izborima 2020. godine bude Alija Tabaković koji dolazi iz Stranke demokratske akcije.  Također, dogovoreno je da budu dvije kandidatske liste za odbornike u Skupštini općine Srebrenica.

Na sastanku probosanskih političkih partija i članova inicijative “Moja adresa Srebrenica” postignut je dogovor o zajedničkom političkom djelovanju na predstojećim izborima. Srebrenicu treba da vode ljudi koji ne negiraju genocid, jednistven je zaključak pomenutog sastanka. Potpisnici sporazuma su se usaglasili i dogovorili nastup dvije odborničke liste – zajednička lista Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Saveza za bolju budućnost, Pokreta demokratske akcije i nezavisni odbornici te Demokratske fronte. S obzirom da je Općinski odbor Stranke demokratske akcije ranije donio odluku da za kandidata predloži Aliju Tabakovića, svi okupljeni oko inicijative “Moja adresa Srebrenica”, podržali su taj prijedlog.

Alija Tabaković – Probošnjački kandidat za načelnika Srebrenice, navodi:

“Ja im se ovim putem javno zahvaljujem na tome što smo nakon svih pregovora, analiza i razgovora, uspjeli da postignemo konsenzus i dogovor koji je u interesu svih probosanskih političkih partija i pojedinaca, da imamo jednog kandidata i da pokušamo da Srebrenicu vratimo tamo gdje joj pripada mjesto, a to je da na čelu opštine bude osoba koja neće negirati genocid te koja će raditi u interesu svih njenih građana”.

U narednom periodu cilj je animirati i prikupiti informacije o glasačima, koji se nalaze u Srebrenici, Federaciji, cijeloj BIH, kao i širom dijaspore. Tabaković dodaje da, Srebreničani sami ne mogu iznijeti ovu bitku bez pomoći i podrške zvaničnih institucija BiH, Federacije i Kantona.

“Mi se ne borimo samo sa politikama koje negiraju genocid u Srebrenici, mi se borimo sa sistemom Banja Luke, a posebno sistemom i centrima moći iz Beograda”, dodaje Tabaković.

Prema mišljenju Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, važno je da je postignut dogovor više političkih partija zajedničkog nastupa u Srebrenici. Navodi kako bi bilo dobro da u svim segemntima postoji više dogovora, što bi moglo obezbijediti bolji izborni rezultat.

“Neprocjenljivo bi bilo važno da ponovo imamo za načelnika opštine Srebrenica nekoga ko će priznavati sudski dokazane presuđene činjenice, a to je da je u Srebrenici u zaštićenoj zoni UN-a 95.godine 11.jula, počinjen genocid i da se na tom osnovu gradi dalji suživot, zajednički život na tom prostoru i da se gradi na tom osnovu obnova i razvoj Srebrenice”, ističe Salkić.

Salkić dodaje da očekuje razumijevanje građana o postignutom dogovoru i želju političkih subjekata da se Srebrenica ponovo vrati onima koji propagiraju istinu i zajednički život. Očekuje se da pomenuti dogovor podrži i Opcinski Odbor Socijal Demokratske Partije Srebrenica. Navedni sporazum će važiti u predizbornom i postizbornom djelovanju za Lokalne izbore 2020. godine.

Pročitajte...