Proces regulatornih reformi važan za privlačenje investicija (VIDEO)

KONJIC, 15. januara (FENA) – Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u sаrаdnji sa implementatorima projekta LIFE, Britanskom аmbаsadоm i Međunarodnom finansijskom korporacijom – IFC, članicom Grupacije Svјеtskе bаnkе, organiziralo je u Konjicu konferenciju “Rеgulаtоrna rеfоrma i njena implementacija na lokalnom (općinskom) nivou”.

Konferenciji je prisustvovalo oko 70 načelnika općina i njihovih pomoćnika iz cijele Federacija BiH, koji su imali priliku razmijeniti znanja, te u aktivnoj diskusiji, tražiti rješenja za praktična pitanja i izazove s kojima se njihove lokalne zajednice suočavaju u procesu provođenja regulatornih reformi u cilju ubrzavanja ekonomskog razvoja zemlje i privlačenja investicija.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je u izjavi za medije kako su razmijenjena iskustva stečena kroz implementaciju različitih projekata regulatornih reformi, koje je Grupacija Svjetske banke provodila u 24 lokalne zajednice na području FBiH tokom posljednjih desetak godina, te kako dosadašnja iskustva ukazuju na to da su većinu investicija u BiH poduzeli već prisutni investitori, a najveći dio poslovnog života, oko 80 posto, odvija se na lokalnom nivou.

– Kroz projekte koji su već realizirani u 24 lokalne zajednice i kroz sva pozitivna iskustva koja ona nose, danas smo to pokušali prenijeti i na ostale lokalne zajednice, a u budućnosti planiramo i nove lokalne projekte u pet lokalnih zajednica, kako bi prenijeli i implementirali metodologiju rada sa investitorima – kazao je ministar Zukić.

Po njegovim riječima, osnovni cilj tih aktivnosti je pružiti investicijsku podršku, odnosno olakšati poslovanja investitorima koji su već uložili novac.

– Istovremeno pokušamo učiniti napore da kroz određena poboljšanja u popravci regulatornog okvira procesa i svega onoga što prati investiranje, privučemo nove investitore za nova ulaganja, što bi obezbijedilo veći broj uposlenih i bolje ostale parametre ekonomskog rasta i razvoja, prije svega u Federaciji BiH – istaknuo je ministar Zukić.

Viši specijalist za razvoj privatnog sektora IFC-a Tarik Šahović kazao je da Grupacija Svjetske banke aktivno podržava proces provođenja regulatornih reformi u BiH gotovo deset godina, te kako su ranijim projektima pomogli reforme u 14 općina i četiri kantona FBiH, a kroz projekt LIFE u protekle dvije godine pružili su tehničku pomoć općinama Centar Sarajevo, Ilijaš, Grude i Travnik te Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo da efikasno provedu reformu i poboljšaju poslovno okruženje te unaprijede servis za privrednike i građane.

– Planom aktivnosti u 2018. godini namjeravamo direktno pomoći proces regulatornih reformi u još pet općina u FBiH. Razmjenom iskustava htjeli smo podijeliti dio naših stečenih znanja, prezentirati ostvarene rezultate, istaknuti neophodnost aktivnijeg učešća ostalih lokalnih zajednica u procesu regulatornih reformi, koristeći znanja općina i gradova koji su uspješno prošli kroz ovaj proces – kazao je Šahović.

Sporazumom Vlade Federacije BiH i Grupacije Svjetske banke, potpisanim prije dvije godine, resorno federalno ministarstvo uključilo se u realizaciju projekta LIFE te je određeno kao nosilac aktivnosti prijenosa metodologije i znanja stečenih u procesu implementacije regulatorne reforme da bi bilo osposobljeno u budućnosti samostalno provoditi aktivnosti u partnerstvu s lokalnim zajednicama u FBiH.

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji s Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, kroz Projekt privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE pruža podršku procesu provođenja regulatornih reformi u lokalnim zajednicama na području cijele BiH.

Ranijim projektima, Grupacija Svjetske banke dala je tehničku podršku reformi javne uprave u 26 lokalnih zajednica, a u posljednje dvije godine projektom LIFE, uz podršku Britanske ambasade, provedena je reforma u još 13 jedinica lokalne uprave.

Namjera je da se u 2018. godini u projektom LIFE obuhvati dodatnih osam općina i to pet na području Federacije BiH i tri na području Republike Srpske, tako da će krajem ove godine ukupan broj reformiranih općina i kantona iznositi 47 u cijeloj BiH.

Pogledajte: www.fena.ba/video/1348/proces-regulatornih-reformi-vazan-za-privlacenje-investicija

Pročitajte...