Produžen rok za uplatu novca za nabavku vakcine

Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo je bh. javnost da je produžen rok za uplatu preostalog iznos za nabavku vakcina protiv koronavirusa do 23. decembra ove godine. Ova informacija stiže nakon što je Vijeće ministara upozorilo Vladu FBiH da nisu uplatili novac do 15. decembra čime je ugrožena nabavka.

“Svjesni veoma kratkog roka danog za uplatu preostalog dijela sredstava, Ministarstvo civilnih poslova BiH je na dan dobivanja zahtjeva od COVAX-a odmah uzvratilo odgovor zatraživši ekstenziju predstavljenog roka za uplatu preostalih sredstava u ime BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH obavještava sve građane Bosne i Hercegovine da se broj naručenih doza u iznosu od 1.232.000, dovoljan za vakcinalnu pokrivenost 20% stanovništva BiH, odnosi samo na prve narudžbine koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu sa jasnim instrukcijama COVAX-a“, naveli su.

U saopćenju iz MCP-a kažu da su, sljedeći iskazane potrebe nadležnih zdravstvenih institucija BiH, potpisali Ugovor o preuzimanju obveza (aranžman o obveznoj kupovini) sa Globalnim savezom za cjepiva (GAVI).

“Sljedeći potpisani Ugovor između Ministarstva civilnih poslova BiH i GAVI-a, potpisan je ‘Sporazum o međusobnim pravima i obvezama u vezi nabave cjepiva putem mehanizma za globalni pristup cjepiva za sprјečavanje COVID-19’ sa nadležnim zdravstvenim institucijama u BiH, kojim su nadležne zdravstvene institucije preuzele obveze definirane Ugovorom sa GAVI-em. U zadanom roku uplaćen je avans u iznosu od 20 procenata ukupnog iznosa čime je zadovoljen prvi uvjet GAVI-a prema zemljama potpisnicama Ugovora”, saopćeno je te su u nastavku podsjetili na tok dešavanja.

 

 

 

Pročitajte...