Prof. dr. Šekib Umihanić o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u TK

Na UKC Tuzla hospitalizirano je 38 Covid pacijenata srednje-teške i teške kliničke slike. U odnosu na početak godine ovaj broj je znatno smanjen, kao i procenat pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih osoba. Stručnjaci iz oblasti zdravstva ističu kako je u Tuzlanskom kantonu epidemiološka situacija povoljna, ali da nije vrijeme za opuštanje. Poštivanje epidemioloških mjera je i dalje ključno kako bi se trend pada zaraženih koronavirusom nastavio. Na UKC-u Tuzla planirano je i formiranje post Covid ambulanti, čime će se pomoći osobama koje su prebolile koronavirus, a osjećaju posljedice zaraze i zdravstvene komplikacije na svom organizmu.

Novinar: Dino Dropić

Trenutna epidemiološka slika u Tuzlanskom kantonu dosta je povoljnija u odnosu na početak godine. Manji je procenat zaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih osoba. Međutim, zdravstveni radnici ističu kako nas ovakav podatak ne smije zavarati. Među njima je i  prof. dr. Šekib Umihanić.  Ističe da je neophodno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera, kako bi se u velikoj mjeri suzbilo širenje zaraze koronavirusom.

“ Mogu zaključiti da se radi o jednoj stabilnoj epidemiološkoj situaciji. Naime na UKC-u Tuzla  je hospitalizirano 38 COVID pozitivnih pacijenata srednje-teške i teške kliničke slike od toga 7 je u respiratornom centru a 1 pacijent je na respiratoru. Zatim imamo i 4 djece koja su hospitalizirana zbog COVID oboljenja. U odnosu na  period januar početak ove godine broj pacijenata koji su hospitalizirani je smanjen. Također je smanjen procenat pozitivnih pacijenata u ukupnom broju testiranih UKC-a Tuzla. On se već nekoliko sedmica kreće između 10 do 15 procenata. Također je smanjen i broj pacijenata koji dolazi u naše prijemne ambulante”,  rekao je prof. dr. Šekib Umihanić pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Da i dalje moramo biti oprezni najbolje nam svjedoči epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo, gdje se broj zaraženih, nakon nekoliko sedmica stagnacije, iz dana u dan naglo povećava. Zbog sve većih zdravstvenih problema osoba koje su prebolovale koronavirus, na UKC-u Tuzla zaključili su da je neophodno formiranje post Covid ambulanti.

“Za početak će to biti Klinika za plućne bolesti,Klinika za zarazne bolesti, Klinika za  dječije bolesti, Klinika za interne bolesti te Klinika za psihijatriju. Dakle prošlo je poprilično vremena od početka pandemije. Imamo tu akutnu fazu trajanja infekcije te bolesti Covid 19 koja se zbrinjava u našim Covid ambulantama i Covid bolnicama, a onda je evo došlo vrijeme da razmišljamo o tim ranim i kasnim komplikacijama Covid -19 bolesti.  Ono što očekujemo od primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja da također u narednom periodu formiraju svoje post Covid ambulante i da na taj način pomognu pacijentima koji su prebolovali tu Covid-19 infekciju a imaju rane i kasne komplikacije”, istakao je Umihanić.

Zdravstveni radnici su na prvoj liniji žarišta u borbi sa koronavirusom. Od počekta pandemije njih 500 suočilo se sa virusom, odnosno težim i lakšim simptomima i zdravstvenim komplikacijama. Trenutno je njih petero pozitivno. Na UKC Tuzla Covid pacijente liječi tim stručnjaka, među kojima su pulmolozi, mikrobiolozi, anesteziolozi, internisti i imunolozi. Pacijenti s teškim kliničkim slikama liječeni su timskim radom koji je dao dobre rezultate, uprkos zdravstvenim komplikacijama hospitaliziranih.  Kada je u pitanju medicinska oprema, iz Centra ističu da imaju dovoljan broj respiratora i anestezioloških aparata za sve pacijente. Medicinsko osoblje savjetuje stanovnicima da  poštuju epidemiološke mjere. Prvenstveno nošenje maske, držanje propisane fizičke distance, a sve kako bi zaštitili sebe ali i druge od moguće zaraze koronavirusom.