Sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH tražiti najbolja rješenja za TK za projekte zaštite okoliša

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin posjetili su jučer federalnu ministricu okoliša i turizma Editu Đapo i direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića. Tema razgovora bila su pitanja zaštite okoliša i zagađenje zraka u Tuzlanskom kantonu, te pravci budućeg djelovanja i finansiranje projekata zaštite okoliša iz sredstava Fonda.

Prioritet Vlade TK i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK je unaprjeđenje kvaliteta zraka na TK, te rješavanje dugogodišnjeg problema, koji je posebno izražen u Tuzli, Lukavcu i Živnicama. Jedan od problema je i upravljanje otpadom, rješavanje opasnog otpada u industrijskoj zoni u Tuzli, GIKIL-u i na jezeru Modrac.

Vlada i resorno kantonalno ministarstvo će u narednom periodu pripremiti projekte sa kojima će aplicirati prema sredstvima Fonda za zaštitu okoliša FBiH u cilju rješavanja prioritetnih ekoloških problema na TK.

Dogovoreno je da se u narednom periodu sastanci ovakvog tipa intenziviraju, te da se zajedno s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH iznađu najbolja rješenja u cilju povećanja stepena zaštite okoliša i zdravlja ljudi.