Profesor Mahmutović o 9. Januaru

Jednoj učenici bošnjačke nacionalnosti Osnovne škole “Petar Kočić” u mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja direktorica Bošnjakinja smanjnjeno je vladanje zbog odsustva s pet časova 25. novembra.  Iako je više učenika te škole taj dan odsustvovalo sa nastave zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Profesor prava, Dževad Mahmutović,  kaže da se radi o klasičnom kršenju zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.  Više djece je kažnjeno smanjenjem vladanja,  jer se direktorica pozivala se na propise RS istovremeno  ignorišući zakon BiH o proglašenju 25-tog novembra Danom državnosti BiH koji je zakonski ustanovljen 1943. godine.

ustavni sud je kazao a to bi učiteljica trebala da zna kao prosvjetni radnik trebala da zna i tu djecu bi ona trebala da uči da je 25 novembar dan kada je na zasjedanju zavnobiha BiH ustanovljena kao jedna od 6. ravnopravnih republika u okviru jugoslavije kada je kazano i u komunikeju sa ZAVNO- BIH-a kazano, a ustavni sud  ponovio u svojoj odluci da se radi o datumu je važan za hitstoriji svih naroda nikoga ovdje ne ignoriše i ne diskriminira nego je to datum koji ima jednaku važnost i za bošnjake, srbe i hrvate i sve druge koji žive u BiH“.

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole stoji da je učenica svoje odsustvo sa nastave pravdala činjenicom da je taj dan imala pravo na odsustvo zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 „ova direktorica i nastavno osoblje u svojoj školi je palo na ovom ispitu tu su djeca bili ispitivači i oni su položili oni su pokazali toj nastavnici tamo pravu historiju BiH“

Iako je ustavni sud donio odluku da je 9.januar neustavan, u manjen BH enitetu on se proslavlja kao praznik, dok se zakonom ustanovljen 25.novembar u ovom entitetu sistemski i kontinuirano ignoriše.

„ 9.januar nije i neće nikad biti dan entiteta RS to je potvrđeno u više puta u više odluka ustavnog suda BiH 9. januar predstavlja vrijednost samo za srpski narod i niakkao ne može predstavljati vrijednost za ostale ne srbe koji žive u entitetu RS,  u ranijim odlukama ustavni sud je kazao da su svi narodi konstitutivni na cijelom prostoru BiH pa tako i u entitetu RS i dan koji bi se trebao obolježavati kao dan entiteta mpže biti samo dan koji odražava kulturu tradiciju i vjerovanje vrijednosti svih naroda koji tamo žive.

 Mahmutović je podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u BiH, nije u skladu sa Ustavom BiH. Istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Pročitajte...