Projekat izmještanja stanica Istok i Centar PU Tuzla

Vlada Tuzlanskog kantona pronašla je rješenje za adekvatan smještaj Policijske stanice ”Istok” u Tuzli koja već godinama iznajmljuje prostor. Rješavanje ovog pitanja biće u fokusu djelovanja Vlade i reosrnog ministarstva u 2020. godini. Osim stanice Istok, u prostor bivše kasarne ”Husinska buna” trebala bi biti izmještena i Policijska stanica ”Centar”. Na taj način bi u centralnoj zgradi MUP-a ostalo dovoljno prostora za adekvatan smještaj Kriminalističke policije, odnosno odjeljenja koja se bore protiv organiziranog i privrednog kriminala.
Neadekvatan smještaj i neuvjetnosti objekta u kojem je trenutno smještena Policijska stanica ”Istok” u Tuzli, problem je s kojim se već duži niz godina suočavaju, kako službenici policije, tako i građani koji se za rješavanje svojih problema obraćaju službenicima ove stanice. Činjenica da rade u objektu koji nema adekvatne uvjete niti opremljenost za obavljanje specifičnih poslova policije, u mnogome je bila ograničavajući faktor za postizanje kvalitetnijih rezultata. S tim u vezi premijer Denijal Tulumović i ministar Sulejman Brkić su posjetili prostorije trenutne Policijske stanice „Istok”, ali i objekta u krugu Kampusa Univerziteta u Tuzli, koji već koristi Jedinica za podršku, a koji bi nakon rekonstrukcije i adaptacije bio idealan za smještaj PS Istok, ali i PS Centar.
Ministar Brkić smatra da bi, svakako uz podršku Skupštine Tuzlanskog kantona, mogli već do jeseni sljedeće godine završiti sve potrebne poslove i stvoriti preduvjete za premještanje stanica u kvalitetniji prostor, a koji bi mogao odgovoriti svim profesionalnim potrebama jedne policijske stanice.
Na ovaj način će se stvoriti pretpostavke da policijski službenici ostvaruju još bolje rezultate u oblastima kojima se bave, ali i da građani mnogo lakše i ugodnije ostvare svoje potrebe, zaključuje kantonalni ministar unutarnjih poslova.