Projekcijom filmova Alije Vokića počinju ‘Dani audiovizuelnog naslijeđa’

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona organizator je manifestacije ‘Dani audiovizuelnog naslijeđa’ i, od 26. do 28. oktobra kroz tri događaja, pridružit će se brojnim evropskim i svjetskim ustanovama kulture, arhivima, medijskim kućama i filmskim udruženjima koji obilježavaju Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa – 27. oktobar.

U okviru ovogodišnje manifestacije JU BKC Tuzlanskog kantona s partnerom u organiziciji, Arhivom Tuzlanskog kantona, pažnju je usmjerio na audiovizuelne sadržaje nastale u periodu odbrane Bosne i Hercegovine 1992.-1995.

Kako se navodi u najavi tog događaja, video i audio sadržaji nastali u tom vremenu imaju veliku dokumentarističku vrijednost. Skoro tri decenije nakon nastanka tih sadržaja, njihovo prikazivanje u javnosti je zanemarivo, veliki dio tih materijala je neadekvatno zbrinut, nije evidentiran i prijeti mu trajno uništenje.

– Aktivnostima šire društvene zajednice potrebno je aktuelizirati problem očuvanja i promocije tog dijela našeg naslijeđa, uz poseban doprinos javnih ustanova koje imaju kapacitete da zajedno naprave prve korake. JU BKC Tuzlanskog kantona i Arhiv Tuzlanskog kantona, organizacijom manifestacije ‘Dani audivizuelnog naslijeđa 2020.’ pokreću priču, a od kolega iz drugih ustanova, te nadležnih institucija za tu oblast očekujemo da je nastave – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK.

Manifestacija počinje u ponedjeljak, 26. oktobr, projekcijom dokumentarnih filmova Alije Vokića, ‘Lanac za vješanje’ i ‘Crno bijela slika’.

Nagrađeni filmovi jednog od najboljih kamermana u Bosni i Hercegovini, nastalih krajem prošlog vijeka, bit će prikazani ograničenom broju studenata Univerziteta u Tuzli, većinom rođenih nakon nastanka tih filmova.

Centralni dio manifestacije je ‘Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem’, planirano za 27. oktobar s početkom u 18.30 sati.

U okviru te večeri, uz prigodan razgovor sa autorom, bit će prikazani dosad neobjavljeni dokumentarni sadržaji “iz sehare” doajena bosanskohercegovačkog novinarstva, koji u privatnoj arhivi ima  na stotine sati snimljenog materijala iz ratnog i poratnog perioda 90-tih godina prošlog vijeka.

Panel diskusijom ‘Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma’ 28. oktobra bit će manifestacija završena.

Panel diskusiju, uvodnim predavanjem, otvorit će direktor Arhiva Tuzlanskog kantona Omer Zulić, a među panelistima će se naći predstavnici ustanova kulture iz Tuzlanskog kantona, medija, akademske i školske zajednice, Vlade i Skupštine TK i drugi.

– Zbog aktuelne higijensko-epidemiološke situacije, prisustvo događajima je ograničeno na osobe pozvane na spomenute događaje i zainteresirane posjetitelje koji najave dolazak putem marketing službe JU BKC TK.

‘Dani audiovizuelnog naslijeđa’ prvi su događaj u okviru ‘Dana Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona’, koji će trajati do sredine decembra – navode iz JU BKC TK.

Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa ustanovio je UNESCO 2006. godine, a svrha je podizanje svijesti o važnosti audiovizuelnih dokumenata kao dijela nacionalnog identiteta svake države i upozoravanje na potrebu njihove zaštite.