Azerbejdžan i Armenija postigli dogovor o humanitarnom prekidu vatre

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopćile su da su Azerbejdžan i Armenija postigli sporazum o humanitarnom prekidu vatre, koji stupa na snagu 26. oktobra u 8 sati po lokalnom vremenu.

State Department je objavio da su predstavnici Azerbejdžana i Armenije postigli sporazum o humanitarnom prekidu vatre.

Navodi se da je zamjenik američkog državnog sekretara Stephen Biegun 24. oktobra razgovarao s azerbejdžanskim ministrom vanjskih poslova Ceyhunom Bayramovim i armenskim ministrom vanjskih poslova Zohrabom Mnatsakanyanom te da su obje zemlje tada potvrdile “posvećenost provedbi humanitarnog primirja postignutog u Moskvi 10. oktobra”.

Tada je dogovoreno da će humanitarni prekid vatre između Azerbejdžana i Armenije stupiti na snagu 26. oktobra u 8 sati po lokalnom vremenu.

U saopćenju se još dodaje da je SAD posredovao u pregovorima ministara vanjskih poslova dviju zemalja i država članica Minske grupe kako bi se Azerbejdžan i Armenija približili mirnom rješavanju pitanja Nagorno-Karabaha, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki državni sekretar Mike Pompeo u petak je odvojeno razgovarao s ministrima vanjskih poslova Azerbejdžana i Armenije i poslao poruku da će nastaviti diplomatske napore u cilju rješavanja pitanja Nagorno-Karabaha.

Pročitajte...