Proljetna sjetva u Tuzlanskom kantonu

U posljednja dva mjeseca zbog pandemije koronavirusa zaustavljen je rad ugostiteljskih objekata, obrta kao i obrazovnih institucija. Međutim, koronavirus nije ostavio veći trag među poljoprivrednicima. Proljetnom sjetvom ove godine zadovoljni su  poljoprivrednici ali i iz poljoprivrednog zavoda Tuzlanskog kantona. Vremenske prilike pozitivno su se odrazile na samu sjetvu, za koju iz poljoproivrednog zavoda ističu kako je ispunila njihova očekivanja.

Autor: Dino Dropić

Proljeće je vrijeme sjetve. Poljoprivrednik Almir Dedić ove kao i prethodnih godina, zasijao je kukuruz, luk, mrkvu  i ostalo povrće. S obzirom da su poljoprivredni poticaji ove godine znatno bolji, stekli su se bolji uslovi za sjetvu u odnosu na prethodne godine.

“S obzirom da su sami poticaji ove godine dosta bolji na nivou općina, na nivou kantona, federacije , mislimo da imamo dosta bolje uvjete za samu sjetvu. Smatramo također da je bilo ovakve podšrke u proteklom periodu da bi poljoprivredna proizvodnja bila na jednom većem nivou. Mi smo sve na vrijeme  i prije ovih kiša završili. Mislim da je bilo dovoljno vremena da se do samih padavina završi. Same ove padavine su nam dobro došle, jer je bio izuzetan sušan period.Tako da će se sigurno odraziti na samu sjetvu, na prijenos, na rast i mislim da je u pravi vakat pala kiša”, rekao je  Almir Dedić poljoprivrednik.

Veliki dio proljetne sjetve je okončan. Za one koji nisu uradili proljetnu sjetvu, još uvijek nije kasno.

“Mislim da ćemo i u narednom periodu ljudi koji nisu obavili proljetnu sjetvu, moći to uraditi jer klimatski uslovi doprinose tome jer ovaj kišni period ovih par dana je zaista doprinijeo da poljoprivrednici puno toga urade. Smatram da je taj uticaj vlage bio pozitivan na naše poljoprivrednike i na naše biljke koje su posađene u tom periodu. Uveliko je završena sjetva kukuruza, krompira i povrtnih kultura, luka, mrke i ostali i sada se radi još na sjetvi kukuruza koji je za silažnu potrebu. Vlaga dopirnosi povoljnijem razvoju biljaka i mislim da vlaga neće negativno uticati na našu poljoprivredu u ovom trenutku”, istakao je  Fejzo Begović direktor poljoprivrednog zavoda TK.

 Iz poljoprivrednog zavoda ističu kako je ovogodišnja poljoprivredna sjetva u potpunosti ispunila njihova očekivanja za ovu godinu.

 

Pročitajte...