Promovisana knjiga “Za sjećanje i pamćenje”

Velika sala Doma penzionera u Tuzli večeras je bila premala da bi ugostila sve poštovaoce ratnog puta III. Tuzlanske brigade i svih poginulih boraca i šehida koji dadoše ono najvrednije, svoj život, za slobodu Bosne i Hercegovine, a u čiju čast je iz štampe i izašla ova knjiga.

“Obilježavamo 26. godišnjicu osnivanja III.Tuzlanske brigade i ovih nekoliko dana, koje smo nazvali “Dani III.Tuzlanske brigade” imali smo niz sadržaja. Jučer smo položili cvijeće na spomen obilježja svih naših palih boraca i šehida, večeras smo promovisali knjigu “Za sjećanje i pamćenje” posvećenu upravo njima, a već sutra imamo svečano postrojavanje boraca na mjestu gdje je prije 26. godina i formirana III.Tuzlanska brigada u krugu fabrike TTU Mramor. Jednostavno rečeno, sjećanje za one koji zaboravljaju a pamćenje za one koji se sjećaju” – kazao je jedan od komandanata III.Tuzlanske brigade Džanko Kemo.

“Na ovoj knjizi radimo skoro godinu dana, sakupili smo sve značajne datume vezane za III.Tuzlansku brigadu i objedinili to sve u knjigu u kojoj se još nalazi i 167 imena naših gazija, naših šehida i poginulih boraca, sve to u vremenu kada se zaboravlja svjesno ili ne sve ono što su ti ljudi dali za slobodu naše domovine, a ima li šta vrednije od života”- kazao je Salko Mehmedović jedan od onih koji je među zaslužnijim pojedincima što je ova knjiga ugledala svjetlo dana.

Organizacioni odbor Redžep Muratović, Reuf Altumbabić, Rešad Bakić, Mehmedalija Mehmedović,Salko Mehmedović, Midhat Muharemagić i Alija Tirić, tehničko oblikovanje potpisuje akademski slikar Fuad Kasumović, lektor prof Huso Kofrc, za štampariju Zikrijah Hadžimehmedović, a tiraž knjige je 400 primjeraka.

Izdavač knjige je Printcom Tuzla, odgovorni urednik je Hasan Hujdur, a redakcijski odbor čine Hasan Hujdur, Husein Bakalović, Kemo Džanko, Muharem Efendić, Mirsad Mujović, Muhamed Hasanović, Sabira Mićanović. Recenzent knjige je prof dr. Izudin Hasanović.

Pročitajte...