Na Evropskom univerzitetu predstavljena knjiga “Međunarodno krivično pravo”

Knjiga „Međunarodno krivično pravo“ autora Nedeljka Stankovića predstavlja cjelovit i u metodološkom smislu na visokom nivou razvijen sistem Međunarodnog krivičnog prava. Ova knjiga zaslužuje sve epitete rijetkog djela, koje privlači pažnju, ne samo pravnika, već šire čitalačke publike.

Posao na izradi ove knjige nije bio nimalo lagan. Naprotiv, bio je veoma zahtjevan. Međunarodnim krivičnim pravom, štite se osnovne vrijednosti čovječanstva. Njegov pojam još uvijek nije jasno određen. Zato je dodatni značaj ove knjige što je u njoj ukazano na načine adekvatne primjene normiranih rješenja. U protivnom, bilo bi riječi samo o dekoru, bez upotrebne vrijednosti.

Međutim, to se isključuje, jer autor spada u red eminentnih stručnjaka u oblasti krivičnog prava i međunarodnog krivičnog prava. To potvrđuje njegov dosadašnji rad u kojem je objavio veliki broj knjiga, udžbenika i monografija iz oblasti krivičnopravne nauke. Ovim radom zaokružio je dosadašnji predani naučni rad i djelovanje.

Rad je prilagođen nastavnom planu i programu, ali i više od toga.

Činom objavljivanja ova knjiga će postati i više nego korisna –nezaobilazna literatura svima kojima je namijenjena, ne samo studentima, sudijama, tužiocima, advokatima, svima koji se bave krivičnopravnom naukom, već i široj čitalačkoj publici.
Može se zaključiti, rečeno je, da je  pravna književnost bogatija za još jedno izuzetno djelo.