Promovisana monografije “Muzej u Tuzli 1947 – 2017”

U povodu 70 godina postojanja i rada Muzeja Istočne Bosne Tuzla, u izložbenom prostoru ove ustanove održana je promocija monografije “Muzej u Tuzli 1947 – 2017”. Promotori monografija bili su gradonačelnik Jasmin Imamović, profesor Salih Kulenović i Zdravko Novak, akademski slikar.

2017. godine muzej u Tuzli obilježio je 70. godina postojanja i rada. Ustanova osnovana odlukom Gradskog odbora 1947. kao Muzej narodnooslobodilačke borbe, 1950. godine preimenovana je u Zavičani muzej, a 1962. u Muzej Istočne Bosne koji danas ima pet stručnih odjeljenja. Proteklih godina prikupljeno je i stručno obrađeno preko 30.000 eksponata, realizovano više od 100 izložbi, obavljene desetine naučnih istraživanja iz oblasti arheologije, etnologije, historije i biologije. Svi postignuti rezultati te svi zaposlenici i saradnici koji su dali svoj doprinos razvoju ove ustanove, te prikupljena građa po prvi puta objedinjeni su u monografiji pod nazivom „Muzej u Tuzli 1947 – 2017”.
Gradonačelnik Jasmin Imamović rekao je da je kulturno- historijsko naslijeđe bitan faktor razvoja naše zemlje pa tako i turizma. Tuzlak Zdravko Novak koji pamti osnivanje muzeja kojem je i poklonio niz porodičnih eksponata tvrdi da mu je skoro cijeli život vezan za rad ove ustanove. Stoga ga, kako kaže, boli činjenica što je Muzej još uvijek u nezavidnoj poziciji, nema svoju zgradu ni novca zbog čega je i ova monografija štampana u tek 100 primjeraka.