U aprilu u Tuzli premijera predstave “Zmaj od Bosne”

Sredinom februara u Tuzli započinje rad na predstavi “Zmaj od Bosne”. U projektu koji tematizira život Husein-kapetana Gradaščevića učestvuju umjetnici iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Predstava “Zmaj od Bosne” trebala bi ugledati svjetlo dana u aprilu 2018. godine, a premijera će biti odigrana u Tuzli. Nakon toga plan je da predstava obiđe sve veće gradove u BiH, a potom region i ostale evropske zemlje u kojima se pojavi interes, te da istu u okviru organizovanih igranja pogleda što više srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine. Projekat okuplja umjetnike iz cijelog regiona. Predstavu će režirat Slavenko Saletović, inače šef katedre za Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tekst predstave napisao je Elvis Ljajić, književni kritičar koji živi i radi u Sarajevu.

Gradaščević je borac za autonomiju Bosne koju i danas dovode u pitanje, on je najznačajnija ličnost naše hisotije i zato je odgovornost svih uključenih u ovaj projekat  jako velika, ističe Ermin Sijamija koji će igrati glavnu ulogu Husejna kapetana Gradaščevića.

Pored predstave na kojoj rad započinje već sredinom februara planirano je i snimanje TV serije o životu Husein-kapetana Gradaščevića. Serijal čija bi prva sezona imala 12 epizoda okupit će veliki broj stručnjaka, u prvom redu historičara, a radi što vjerodostojnije priče bit će snimljena na autentičnim lokacijama među kojima je svakako i Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu.