Promovisana “Zbirka malih kompozicija za klasičnu gitaru” autora Nedima Tinjića

Udruženje “akustikUm” je objavilo svoju prvu publikaciju i to “Zbirka malih kompozicija za klasičnu gitaru” autora Nedima Tinjića koji je i jedan od osnivača udruženja.

Ova mala zbirka nastaje kao plod dugogodišnjeg rada sa učenicima u muzičkim školama za koje sam stalno tražio načine da im, spram njihovih mogućnosti, približim svijet klasične gitare i umjetničke muzike uopšte.

Ovo je možda i prva ovakva zbirka originalnih djela za klasičnu gitaru u skorijoj istoriji naše zemlje koja i treba da posluži kao primjer i motivacija drugim učiteljima gitare da se ohrabre i sami naprave svoje izdanje autorskih djela, odnosno ne samo za klasičnu gitaru nego i za druge muzičke instrumente prateći načela svirljivosti, posebnih tehničkih zahtjeva sviranja nekog muzičkog instrumenta, a sve za kvalitetan razvoj učeničkog muzičkog odgoja i muzičkog obrazovanja, postavljajući najviše ciljeve u radu.

Sva djela u ovoj zbirci su svirljiva za učenike, pa i odrasle amatere, ljubitelje klasične gitare. Zbirka obuhvata različite muzičke karaktere, različite tehnike i nivoe sviranja, a uvijek zasnovana na boljem poznavanju instrumenta gitara i lakšem pristupu muzičkom djelu.

U videu možete pogledati promociju zbirke koju su pripremili mladi muzičari udruženja u saradnji sa autorom zbirke. Izdavač je JU Centar za kulturu Tuzla.

 

Pročitajte...