Sanele Sarajlić iz Srebrenika prva žena na TK koja se bavi jestivom floristikom

Sanela Sarajlić iz Srebrenika po zanimanju je profesorica razredne nastave. Posao koji najviše voli imala je priliku raditi samo privremeno u nekoliko škola u Srebreniku. U svakoj od njih Sanela je ostavljala trag, jedinstveni pečat kreativnosti, ljubavi prema njamlađima te volje i želje za inovacijama. Ipak uprkos njenom trudu koji je napravio velikog odjeka i u dječijim srcima Sanela nije mogla dobiti stalno zaposlenje u struci. Nakon što ponovo nije dobila posao u školi, uprkos prijavi na konkurs, počela je razmišljati o tome šta bi u međuvremenu mogla raditi, kako bi imala svoju aktivnost i izvor prihoda, te je odlučila putem interneta istraživati kako se prave jestivi buketi. Tako je prva na području Tuzlanskog kantona počela da se bavi jestivom floristikom.

Sama je osmislila svoj model izrade jestive floristike. Prve jestive bukete koje je izradila poklonila je bližnjima, a nakon što se saznalo za taj njen kreativni hobi, pojavili su se i prvi kupci, čiji je broj vremenom rastao. Svoje bukete počela je isporučivati i putem Facebook i Instagram profila pod nazivom “Sanela Jestivi Buketi“, a nakon samo nekoliko mjeseci razvila je svoj mali “biznis”. Vijest se brzo prenijela od uha do uha pa su njeni buketi poslati traženi širom BiH.

Bukete izrađuje od voća, povrća, slatkiša, suhomesnatih proizvoda, pića, grickalica, sireva, ajvara u kombinaciji sa cvijećem. Pri izradi buketa uvijek se trudi da budu jedinstveni, orginalni, ali i da nakon što vlasnik pojede sadržaj ostane neki lijep i koristan suvenir koji će ga podsjećati na njegov jedinstveni buket. to je najčešće lijepa ukrasna kutija koja se i kasnije može koristiti za odlaganje najvrijednih stvari.

Posebno je zanimljiv tzv “gurmanski buket”, koji često naručuju za muškarce, koji redovno izazove oduševljenje, a također poklanja se i ženama.

Motivacija joj je, kako kaže, zadovoljstvo kupaca, i to joj tvrdi ona iznova daje želju za još kreativnijim radom, jer pri isporuci buketa uvijek dođe do osmijeha, radosti i puno pozitivne energije.

Sanela je nakon snimanja ove priče ipak dobila i posao u struci, ali jestiva floristika ostaje kao njen hobi te će u slobodno vrijeme ipak nastaviti izrađivati jedinstvene bukete.

 

 

 

Pročitajte...