Željeznice FBiH sjajno poslovale, Tuzla prednjači po prihodima

U prošloj godini Željeznice Federacije BiH ostvarile su najbolje rezultate u poslovanju u posljednjih 25 godina. Željeznice su ukupno prihodovale oko 118 miliona KM ili za 7,2 odsto više nego u 2016. godini. Ono što je vrijedno spomena je da Tuzlansko željezničko prometno-poslovno područje učestvuje u prihodu, u zavisnosti od mjeseca, sa 62 do čak 68 odsto. To dovoljno govori o važnosti Tuzle za Željeznice FBiH.

Željeznice Federacije BiH svoje poslovanje dijele na pet područja. Tuzlansko, Sarajevsko, Bihaćko, Zeničko i Mostarsko. Tuzla, koja funkcioniše ostrvski, zbog tri pruge koje spadaju u ovom područje, najviše donosi prihoda Željeznicama. Na ovom području se nalazi više od 300 kilometara pruge, na kojima operiše oko 600 vagona, i radi 580 radnika. Tri pruge koje obuhvata ovaj dio federalne željeznice su Brčko – Banovići, Tuzla – Doboj i Tuzla – Živinice – Zvornik.

  • Samo područje Tuzle u ukupnom prihodu, a kada to kažm, mislim na sredstva koja svaki mjesec fakturišemo, Tuzla učestvuje, zavisno od mjeseca, od 62 do 68 odsto u ukupnom prihodu Željeznica FBiH. Ako vam kažem da mi na nivou Tuzle negdje od 5,5 miliona do 6 miliona KM mjesečno fakturišemo, onda će vam biti sve jasno, kazao nam je Zuhdija Salihović direktor za infratstrukturu JP ŽFBiH Prometno-poslovnog područja Tuzla.

Prometno-poslovno područje Tuzla ipak ima problema. Prvi je da Vlada FBIH još nije ispunila do kraja, godišnji nivo ulaganja u Željeznice FBiH. Osim toga, suočavaju se i s problemom odlaska velikog broja radnika u penzija, a starosna struktura govori da će za godinu ili dvije imati problem sa nedostatkom radnika. Evo i zbog čega.

  • Mi zadnje dvije i po godine imamo monitoring, zabranu prijema ljudi ovdje. Vrlo težak problem koji se pojavljuje u Tuzli. Starosna dob radnika je 54 ili 55 godina. Da bi zadovoljilili ono što je najkritičnije, kada je u pitanju saobraćaj – jer smo podijeljeni na saobraćaj, operatere, infrastrukturu – sve smo moguće kadrove iz unutrašnje rezerve praktično smo povukli ljude koji su bili po kancelarijama, dajemo ih za manevriste, skretničare ili otpravnike vozova, dovijamo se kako znamo, pojasnio je Salihović.

U Željeznicama FBiH tvrde da je smanjen broj uposlenika dok je povećan obim poslova. U Tuzli se nadaju da će Vlada FbIH skinuti zabranu upošljavanja novih radnika kako bi mogli zaposliti one koji su im neophodni. No, dok čekaju na tu odluku, vode se razgovori sa općinskim načelnicima kuda prolaze pruge, oko uređenja putnih prelaza, u čemu bi ŽFBiH učestvovala sa 50 odsto sredstava. U Lukavcu će tako uskoro biti urađen pružni prelaz sa automatskim branicima, rekao nam je direktor Salihović.

Inače, u putničkom saobraćaju, Željeznice FBiH su prošle godine prevezle 355 hiljada putnika te su utrostučile operativnu dobit. Ukupno su prihodovale oko 118 miliona KM.

Pročitajte...