Protest u Podgorici: Ponovo zatražene ostavke državnog vrha

– Tražimo ostavke predsjednika države Mila Đukanovića, ostavku premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Tražimo ostavke članova Savjeta RTCG-a, kao i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića“, kazao je u ime organizatora protesta glumac Slaviša Grubiša

PODGORICA (AA) – U centru Podgorice večeras je održan šesti građanski protest protiv aktuelne crnogorske vlasti. Ponovo su zatražene ostavke predsjednika i premijera države, kao i čelnih ljudi tužilaštva, dok su organizatori pozvali predstavnike opozicije na zajedničko djelovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Na protestu, koji organizuje pokret “97000 – Odupri se”, na Trgu nezavisnosti se okupilo više hiljada građana, odakle se nakon održanih govora krenulo u protestnu šetnju Ulicom Slobode, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Moskovskom ulicom, Bulevarom Revolucije, Ulicom Ivana Vujoševića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Ulicom Slobode, nazad do Trga nezavisnosti.

Bivša korisnica naknada za majke sa troje i više djece Maja Jovović kazala je da se desila prevara vijeka nad 22 hiljade majki koje su štrajkovale, braneći svoja prava i Ustav Crne Gore.

„Borićemo se sve dok odgovorni ne podnesu ostavke i dok se zakoni ne budu poštovali i primenjivali. Nezaposlenost, mizerne plate, ogromni računi za struju, to su razlozi za naš bunt. Prazni frižideri i prazni džepovi, to je naša politika“, kazala je Jovović.

Studentkinja Minja Novaković izašla je na binu sa stolicom, jer, kako je rekla, na njenom fakultetu nema stolica i dodala da ih cio život uče da sjede, ćute i trpe.

„Mi ne želimo da straše nas i naše roditelje, kada im na poslu kažu – pazi šta ti na protestu radi onaj mali ili ona mala na protestima. Ja pazim svoje pravo na slobodu, egzistenciju i ne prihvatam da sa diplomom sjedim na birou rada godinama. Ne prihvatam da radim u zarobljenim institucijama, ja ne želim da se jednog jutra spakujem i odem, ja želim da stvaram u svojoj zemlji“, kazala je Novaković.

Glumac Slaviša Grubiša, u ime organizatora protesta, ponovio je zahtjeve prema aktuelnoj vlasti.

„Tražimo ostavke predsjednika države Mila Đukanovića, ostavku premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Tražimo ostavke članova Savjeta RTCG-a, kao i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića“, kazao je Grubiša.

Poručio je i da su od prvog dana uz organizatore protesta i predstavnici opozicije.

„Opoziciono jedinstvo i uska saradnja su neophodni u ovom procesu. Sa nama su i sindikati, studenti, akademski profesori i doktori. Ovo je protest svih građana“, kazao je Grubiša.

Građanski protesti u Podgorici počeli su 2. februara, zbog afere „Koverta“, na osnovu koje je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo nekoliko postupaka, koji se odnose na bivšeg gradonačelnika Podgorice i aktuelnog sekretara Predsjedništva Slavoljuba Stijepovića, koji je kako je objavljeno na snimcima preuzeo koverat od biznismena Duška Kneževića, u kome se navodno nalazilo 100.000 dolara, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Knežević je kasnije saopštio da su te pare korištene u izbornoj kampanji DPS-a.

Od strane crnogorskog tužilaštva Stijepović je osumnjičen za pranje novca.

Večerašnji skup protekao je mirno, a novi je zakazan za narednu subotu.

Pročitajte...