Sa protesta u Beogradu poručeno: Ispuniti tri zahteva ili će se 13. aprila okupiti cjela Srbija

– Tri zahteva su – ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, ostavke rukovodstva Radio-televizije Srbije i smena članova Regulatornog tela za elektronske medije i pošteni izbori u roku od šest do devet meseci

BEOGRAD (AA) – Veliki broj građana koji se okupio večeras na protestu protiv vlasti “Jedan od pet miliona” u Beogradu, šesnaestu subotu zaredom, poručio je da ako se njihovi zahtevi ne ispune, “čitava Srbija” okupiće se 13. aprila da poruči šta ima “okupatorskom režimu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je okupljenima rekao glumac i član opozicione Demokratske stranke Branislav Lečić, čitajući članak koji je napisao pre više godina, već dugo se čeka da mladost i pamet kažu svoju reč.

“Sada, četiri meseca, u više od sto gradova protestuje se sa tri zahteva”, rekao je Lečić u obraćanju kod platoa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ta tri zahteva su – ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, ostavke rukovodstva Radio-televizije Srbije i smena članova Regulatornog tela za elektronske medije i pošteni izbori u roku od šest do devet meseci.

“Ukoliko se zahtevi ne ispune, okupiće se cela Srbija 13. aprila u Beogradu da poruči šta ima okupatorskom režimu”, dodao je Lečić.

Potom je sa razglasa puštena himna Srbije, a održan je i minut ćutanja za sve žrtve NATO bombardovanja uoči sutrašnje 20. godišnjice početka ove operacije.

Građanima se obratio i general u penziji Sreto Malinović, koji je bio u Vojsci Srbije, poručivši da će građani ostati na ulici dok ne vrate sudbinu u svoje ruke.

“Ustali ste protiv nepravde, hvala vam što postojite”, rekao je.

Malinović je upitao okupljene šta bi rekli heroji sa Košara o tome ko je sada ministar odbrane Srbije, a šta vojvoda Mišić o tome da je neko u 50. godini položio vojničku zakletvu, na šta su građani reagovali uzvikujući “Ua”.

“Beograde, ti si prsa Srbije, nemoj dozvoliti da te kasabom učine ljudi sa Andrićevog Venca i Srbiju pretvore u ‘prokletu avliju'”, poručio je Malinović.

Potom je protestna šetnja krenula ka zgradi Radio-televizije Srbije, gde su na samom ulazu bili lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i drugi lideri tog opozicionog saveza koji su tako branili ulaz u samu zgradu.

Mnogi su upalili sveće za žrtve NATO bombardovanja, a deljeno je i cveće.

Sa kamiona je čitan “Dnevnik slobodne Srbije” gde su gostovale osobe koje su uhapšene tokom protesta proteklog vikenda, a građani su se zatim uputili ka zgradi Kasacionog suda kako bi podržali one koji tu protestuju već nekoliko dana zbog problema sa kreditima u švajcarskim francima.

U ime štrajkača i Centra za zaštitu korisnika bankatrskih usluga “CHF Srbija”, građanima je zahvalila Jelena Pavlović, koja je poručila da “neće odustati od štrajka dok Srbija ne postane pravna država”.

Sledeći, sedamnaesti građanski protest “1 od 5 miliona” u Beogradu zakazan je za subotu, 30. mart.

Pročitajte...