Protesti korisnika Kolektivnog centra Mihatovići

Korisnici Kolektivnog centra Mihatovići okupili su se danas ispred zgrade Službe za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove  i integraciju raseljenih lica. Traže odgovore zbog čega još uvijek nisu useljeni u nove stambene objekte  u tuzlanskom naselju Solina. Prije nekoliko dana u požaru  su gorile i kuće u naselju Mihatovići  u kojem korisnici trenutno borave. Kako navode uslovi za život u njihovim kućama nakon požara trenutno nisu dostojni čovjeka. Očekuju da se problem sa novim stanovima  ubrzo riješi i da se usele u stanove koji su za njih i namijenjeni.

Autor: Dino Dropić

Korisnici Koletktivnog centra Mihatovići već nekoliko dana ne spavaju i žive u uslovima koji nisu dostojni čovjeka. Razlog ovakve teške situacije kako navode je veliki požar koji je zahvatio naselje prije nekoliko dana, ali i problemi koji ih spriječavaju  da se usele u nove stambene objekte u tuzlanskom naselju Solina, a koji su njima namijenjeni. Zbog ovakve situacije odlučili su svoje nezadovoljstvo iskazati ispred zgrade Službe za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove  i integraciju raseljenih lica. Jedna od onih koja svakodnevno očekuje rješenje problema je i Šeherzada  Imšić koja već 12 godina živi u Mihatovićima. Ističe kako su im nadležni već nekoliko puta obećavali useljenje, ali do toga nikada nije došlo.

“Došli smo ovdje danas da tražimo svoja prava. Mi od petka ne spavamo, dežuramo da li smo mi sljedeći, da li ćemo mi goriti. Ne dobijamo nikakve odgovore znači uvijek nam govore sljedeće sedmice. Nikad  nismo uselili u objekte koji su napravljeni. Ljudi pola Mihatovića je prije 4 mjeseca uselilo u Miladije, mi čekamo i dalje, a zgrade jape gore prazne. Mi se bojimo za sigurnost svoje djece pa onda i svoje. Ovdje smo danas došli, zahtijevamo odgovore i zahtijevamo od njih da nas usele u naše stanove koji su napravljeni”, rekla je Šeherzada Imšić.

Medina Fejzić koja 20 godina boravi u Kolektivnom centru Mihatovići nezadovoljna je činjenicom da još uvijek nisu uselili u nove stambene objekte. Više puta obraćali su se nadležnim institucijama, iz koje su im iz sedmice u sedmicu uvijek nudili isti odgovor.

“Navode da je razlog tehnički problem. Za 4 mjeseca zgrada bi se zazidala. Znači tehnički problem nikakav nije nek nas ne lažu više. Neka nam kažu sitinu, neka neko izađe nek se oglasi. Mi nećemo odustati ja sa svojim bolesnim dijetetom lično idem u Sarajevo. Evropska banka je donirala pare i mi hoćemo u te svoje stanove. To nama nije niko dao iz svog džepa. Znači 20 godina ja sam gore mi smo zaslužili te stanove”, istakla je Fejzić.

 Sa korisnicima je danas razgovarala i Admira Tupković pomoćnik Gradonačelnika Službe za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove  i integraciju raseljenih lica. Objasnila im je zbog čega još uvijek nisu uselili u nove objekte, kao i kada to mogu očekivati.

 “Ja sam razgovarala sa nekolicinom predstavnika ovih objekata. Objasnila sam im u kojoj fazi se nalaze tehnički pregledi ovih objekata. Dakle da je to jedan složen posao koji se radi od nekoliko faza  u složenim metereološkim uslovima i da postoje određene neke primjedbe od pojedinih članova komisije te ćemo gledati da se to u saradnji sa izvođačima radova otkloni u što kraćem roku i da njihovo preseljenje krene odmah nakon nove godine u prvoj sedmici”, naglasila je Tupković.

 Useljenje korisnika moglo bi se očekivati početkom iduće godine, kada će požarom uništene domove i neadekvatne uslove za život zamijeniti novim, toplim domovima, dostojne životu čovjeka.