Protesti na Šićkoj petlji trajali 15 minuta, Borci poručili da neće odustati

Grupa demobilisanih boraca Armije RBiH, danas je na petnaest minuta blokirala dio Šićke petlje, konkretno krak prema Srebreniku. Simbolično, pet do dvanaest, okupili su se kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo i zatražili ispunjavanje njihova, sada već dobro poznata tri zahtjeva. Registar boraca, minimalnu naknadu na osnovu registra i ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija u FBiH. Dio petlje su blokirali na petnaest minuta kako bi, poručili su, pokazali građanima i privrednicima da nisu protiv njih. Novo okupljanje planirali su za 17. april kada je moguće zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Petnaest minuta je trajala blokada dijela Šićke petlje. Toliko je naime trebalo grupi demobilisanih boraca Armije RBiH pa pokažu i podsjete federalnu vladu da su još uvijek tu i da od svojih zahtjeva neće odustati.

  • Mi smo danas došli ovdje jer prošli protesti nisu urodili plodom. Mi znamo ko je glavni krivac gore. Evo vidite koliko smo mi pred Vladom, deset mjeseci, neće da sazovu parlament sa osnovne tri tačke. Ovo danas, mi nećemo radi naših građana i privrednika duže biti. I ovdje nas nije malo, nas je veći broj, nego smo tako došli da održimo penaest minuta da vide da smo mi tu, da smo živi i da i dalje nastojimo za one tri tačke, i dalje idemo pred parlament kad oni zakažu, sjednicu, rekao je Emir Softić, nekadašnji oficir Armije RBiH.

A tri tačke su zapravo zahtjevi koje su demobilisani borci tražili i na prošlim protestima kada su Šićku petlju držali nekoliko dana u blokadi. Zatražili su uspostavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak i ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija. Nisu zadovoljni objavljenim registrom u Tuzlanskom kantonu. No podsjećamo, Agencija za zaštitu ličnih podataka upozorila je tada da bi javno objavljivanje podataka predstavljalo krivično djelo.

  • Mi ćemo poslati dopis i toj agenciji. Međutim, ako vidimo da ne može matični broj, može ime, ime oca ili prezime. Mi svi znamo između sebe ko je gdje bio u kojoj jedinici ili bataljonu, ko je umro a ko je ranjen na liniji, pojasnio je Softić.

Tačan datum novog okupljanja još uvijek nemaju. Ukoliko se zakaže sjednica u Parlamentu FBiH, onda će se zaputiti ka Sarajevu. Do tada, poručili su da će u svojim općinama dostojno obilježiti dan osnivanja Armije RBiH. Nakon što su obdlokirali petlju, borci su se mirno razišli.