Protestna šetnja Saveza samostalnih sindikata BiH, traže povećanje minimalne plate

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine za 24. juni najavio je održavanje protestne šetnje u Sarajevu. Protest se organizuje zbog zahtjeva da se hitno i bez odlaganja usvoji zakon o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna platu u iznosu od hiljadu KM.

Iz Sindikata će, između ostalog, tražit i da se usvoje Izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH te potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

– 2015. je donešen Zakon o radu i tada smo bili nezadovoljni i imali smo preko 20 inicijativa koje nisu usvojene na Parlamentu – ističe Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

Protest, koji će početi ispred sjedišta Udruženja poslodavaca, a završiti ispred sjedišta Vlade Federacije BiH se organizuje zbog zahtjeva da se hitno i bez odlaganja usvoji zakon o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM.

– Iz tog razloga Sindikat je već imao aktivnosti u proteklom periodu vezano za to. Odlučili smo da 24.06. u 11 sati mirnom šetnjom ukažemo na taj problem. Okupljanje je ispred Udruženja poslodavaca FBiH – napominje Šahović.

Šahović ističe da je 2015. utvrđeno da je satnica 2,31 KM, i nakon šest godina, ta satnica nikada nije povećana, iako trenutno važeći Zakon o radu FBiH predviđa da svake godine Vlada FBiH koriguje cijene satnice. Savez samostalnih sindikata BiH tražit će i uvezivanje radnog staža za radnike firmi koje su otišle u stečaj i koje su prestale sa radom.

– Kako bi pomogli ljudima koji, možemo slobodno reći, po 10, 15 godina čekaju da im se uveže radni staž kako bi mogli ostavariti penziju – dodaje Šahović.

Članovi Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine tražit će i konačno implementiranje Zakona o zaštiti na radu, koji je usvojen prošle godine, ali još uvijek se, kaže Šahović, dovoljno ne primjenjuje.

Pročitajte...