Prvi kontingent vakcina za BiH iz EU

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg uručuje prvi kontingent vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.

Ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije najavljeno da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu najavljena je upravo u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Austrijski ministar vanjskih poslova naglasio je da je glavni prioritet da vakcine protiv bolesti COVID-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope.

Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana.

Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizirajući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe.