Prvi put obilježen Svjetski dan hrane

Danas je obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane. Namjera Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je da globalnu pažnju usmjeri na utjecaj hrane na zdravlje ljudi. Nesigurna hrana predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju i ekonomiji. Mnoštvo različitih oboljenja se prenosi putem hrane. Trovanja nisu rijetkost. Riziku su najviše izloženi stanovnici područja zahvaćenih sukobima, migranti i  marginalizirane grupe, ali i ostalo stanovništvo može biti ugroženo ukoliko nema odgovarajućih kontrola sigurnosti hrane.  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je zajedno s Agencijom za sigurnost hrane BiH i Uredom za veterinarstvo BiH svoju pažnju i svoj fokus usmjerilo na pitanja koja se odnose na dostizanje evropskih standarda i u tome smo mnogo uznapredovali”, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. ” U BiH postoji sistem institucija koje zajednički čine sve što je potrebno kako bi hrana koja se proizvodi u državi, ali i ona koja se uvozi bila pod stalnim nadzorom. Ako se i dogode neke incidentne situacije pa nesigurna hrana završi na tržištu, što je moguće u svakoj zemlji pa tako i u BiH, bitno je da sistem može promptno djelovati i takve proizvode povući s tržišta. Hrana u BiH je pod stalnim nadzorom”, rekao je direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić. Neke od preporuka Agencije za sigurnost hrane BiH za sprječavanje trovanja su:  održavanje čistoće ruku i radnih površina u kuhinji prilikom spremanja hrane,  pravilno pranje, kuhanje, hlađenje i čuvanje. Trovanje pesticidima i teškim metalima nije lako izbjeći, a  gotovo sva industrijski prerađena hrana sadrži aditive. Na građanima je da pažljivo biraju hranu koju konzumiraju.