Danas je obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane. Namjera Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je da globalnu pažnju usmjeri na utjecaj hrane na zdravlje ljudi. Nesigurna hrana predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju i ekonomiji. Mnoštvo različitih oboljenja se prenosi putem hrane. Trovanja nisu rijetkost. Riziku su najviše izloženi stanovnici područja zahvaćenih sukobima, migranti i marginalizirane grupe, ali i ostalo stanovništvo može biti ugroženo ukoliko nema odgovarajućih kontrola sigurnosti hrane. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je zajedno s Agencijom za sigurnost hrane BiH i Uredom za veterinarstvo BiH svoju pažnju i svoj fokus usmjerilo na pitanja koja se odnose na dostizanje evropskih standarda i u tome smo mnogo uznapredovali”, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. ” U BiH postoji sistem institucija koje zajednički čine sve što je potrebno kako bi hrana koja se proizvodi u državi, ali i ona koja se uvozi bila pod stalnim nadzorom. Ako se i dogode neke incidentne situacije pa nesigurna hrana završi na tržištu, što je moguće u svakoj zemlji pa tako i u BiH, bitno je da sistem može promptno djelovati i takve proizvode povući s tržišta. Hrana u BiH je pod stalnim nadzorom”, rekao je direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić. Neke od preporuka Agencije za sigurnost hrane BiH za sprječavanje trovanja su: održavanje čistoće ruku i radnih površina u kuhinji prilikom spremanja hrane, pravilno pranje, kuhanje, hlađenje i čuvanje. Trovanje pesticidima i teškim metalima nije lako izbjeći, a gotovo sva industrijski prerađena hrana sadrži aditive. Na građanima je da pažljivo biraju hranu koju konzumiraju.