Puigdemont i 13 članova katalonske vlade pozvani na sud

Sud im je dao rok od tri dana da uplate depozit od 6,2 miliona eura za pokrivanje potencijalnih sudskih troškova. Pozivi na sud su stigli nakon što je španski državni tužilac u ponedjeljak izjavio da će podići tužbe protiv pomenutih osoba, koje uključuju pobunu.

Puigdemont se trenutno nalazi u Belgiji zajedno s nekoliko bivših ministara, a ranije je rekao da nije u ovoj zemlji kako bi tražio azil. On je izazvao krizu u Španiji nakon što je održao referendum o nezavisnosti poluautonomne regije Katalonije u oktobru, uprkos tome što je Ustavni sud donio odluku da je ilegalan. Španska centralna vlada je potom preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom.

Puigdemont se pojavio u Briselu u ponedjeljak, a španski tužilac Jose Manuel maza je pozvao katalonske lidere da se suoče s optužbama za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava.

Katalonski zvaničnici se moraju pojaviti na sudu u četvrtak i petak, a ako to ne učine, mogao bi biti izdat nalog za njihovo hapšenje.

U međuvremenu, predsjedavajuća katalonskog raspuštenog parlamenta Carme Forcadell i drugi bivši poslanici se moraju pojaviti na Vrhovnom sudu jer još uvijek imaju parlamentarni imunitet.

Puigdemont je ranije rekao da će se vratiti u Španiju ako mu se garantuje pošteno saslušanje. Njegovi saradnici koji su ostali u Španiji mogli bi prihvatiti poziv i pojaviti se na sudu.

Kazna za pobunu nosi maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora.

Pročitajte...