Kuntoš pokušao da proda original Dejtonskog sporazuma za 100.000 KM

BANJA LUKA, 1. novembra (FENA) – Željko Kuntoš je originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, pokušao da proda za 100.000 KM, nezvanično saznaje Fena.

Kuntoša su jučer uhapsili policijski službenici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) za organizovani i teški kriminalitet, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Sumnjiči se da je, nakon što je došao u posjed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom 2017. godine, isti nudio na prodaju s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Iz entitetske policije je potvrđeno da je ova osoba, čije su naveli inicijale, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sprovedena u Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjoj Luci.

Kuntoš je nekadašnji vozač Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS-a.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je 2008. da je izgubljen originalni dokument Dejtonskog sporazuma iz arhive Predsjedništva BiH.

Dejtonskim sporazumom okončan je troipogodišnji rat u BiH, a dogovoren je u vojnoj bazi Rajt Peterson u blizini Dajtona u američkoj državi Ohajo 21. novembra, a zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Potpisnici Dejtonskog sporazuma bili su tadašnji predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske,  Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i  Franjo Tuđman.

(RTVTK/FENA) D.V.

Pročitajte...