Puigdemont traži ‘dogovoreno rješenje’ o razlazu sa Španijom

Katalonski čelnik Carles Puigdemont izjavio je u utorak da je njegov narod glasao o nezavisnosti od Španije, ali da želi “dogovoreno rješenje” s Madridom.

Zatražio je od regionalnog parlamenta u Barceloni da suspenduje sve efekte glasanja kako bi pregovori mogli započeti, a ne da se odmah proglasi nezavisnost.

U glasanju 1. oktobra gotovo 90 posto birača podržalo je nezavisnost, tvrde katalonski zvaničnici.

Madrid tvrdi da je referendum bio nelegalan i suspendovao je njegove rezultate.

Niko od glasača nije bojktovao referendum, čiji je odziv iznosio 43 posto i bilo je nekoliko izvještaja o nepravilnostima.

Puigdemont je poručio regionalnom parlamentu da je “narodna volja” da se otcijepi od Madrida, ali kako također želi da “deeskaliraju napetosti” u vezi sa tim  pitanjem.

On je pozdravio referendum i osudio je akcije španske vlade, ali je i priznao da su ljudi na svim stranama zabrinuti šta će se iduće desiti.

– Svi smo dio iste zajednice i potrebno je da zajednički krenemo naprijed. Jedini put naprijed su demokratija i mir – poručio je on poslanicima.

Također je izjavio da je Kataloniji negirano pravo na samoodređenje i da plaća previše nameta centralnoj vladi u Madridu.

Katalonska policija razmještena je ispred zgrade parlamenta u Barceloni, onemogućujući pristup demonstranata zgradi. Veliki miting za nezavisnost također se održava u tom djelu grada, prenosi BBC.

(RTVTK/FENA) D.V.

Pročitajte...