Računovodstveni softveri za učenike MSŠ Banovići

Ekonomsko trgovinska škola u Banovićima danas je dobila vrijednu donaciju. Računarska oprema sa pratećim softverima instalirana je u kabinet informatike. Donatori su Visoka škola za finsnsije i računovodstvo FINra, te firme Disti iz Sarajeva i Spin iz Tuzle.

piše Azra Mešić

Iako imaju praksu u nekoliko lokalnih firmi, učenicima Ekonomsko-trgovinske škole u Banovićima novoinstalirai softver na 5 novih računara u njihovom kabinetu značit će savladavanje stručnih predmeta praktično.

– Praktičnu nastavu smo dosad pohađali sa naših starih softvera što nam je bilo teško  jer smo radili na računarima koji su imali slabe procesore i slično tome, kaže Alen Džafić, učenik Ekonomsko-trgovinske škole u MSŠ Banovići.

Uz računare koje je donirala FINra je softver za različite finansijske obračune i izvještaje istovjetan onome koji koriste domaći trgovački lanci i računovodstveni biroi. Ovakvu donaciju ranije su dobile i ekonomske škole u Tuzli i Lukavcu.

– Već naredne sedmice planiramo nastaviti ovu aktivnost, doniranje. U planu nam je srednja škola u Kalesiji, pa u Srebreniku, pa u Gračanici, kazao je ovom prilikom doc. dr. Ismet Kalić, direktor Visoke škole FINra.

U školi je dogovoreno da Spin instalira softvere za račnovodstvenu profesiju i na ostalih 15  računara koliko ima kabinet informatike Mješovite srednje škole u anovićima u okviru koje radi i Ekonomsko-tgovinska. Ukupna tržišna vrijednost donacije bit će između 15 i 20 hiljada konvertibilnih maraka.

Pročitajte...