Rad socijlanih radnika u vrijeme pandemije koronavirusa

Pandemija coronavirusa, koja je pogodila svijet pa i našu zemlju, novi izazovi i potrebe, suočavaju socijalne radnike s višestrukim izazovima profesionalnog djelovanja u kriznim situacijama. I u vrijeme ove krize ustanove i organizacije socijalne zaštite u Tuzlanskom kantonu nastavile su svoje djelovanje i zaštitu lica u stanju socijalne potrebe, uz sve otežane uslove, izazove i rizike.

Novinarka: Devleta Brkić

Sistem socijalne zaštite u TK nastavio je funkcionisati i pružati usluge i u vrijeme pandemije koronavirusa. Na području našeg kantona povećan je broj socijlanih slučajeva koji su evidentirani u centrima za socijalni rad. Socijlani radnici obavljanje djelatnosti prilagodili su novonastalim okolnostima. U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla socijlani radnici angažovani su i u kovid odjeljenjima, gdje rade sa pozitivnim pacijentima koji su hospitalizirani u ovoj ustanovi.

– Nakon izlaska iz kovid odjeljenja radilo se na stvaranju novih mogućnosti odnosno ostvarivanja određenih resursa, kapaciteta u saradnji sa centrima za socijalni rad za ležeće pacijente koji su u tom momentu hospitalizirani. S obzirom da se vrlo često radilo o starijim pacijentima koji nisu u prethodnom periodu ostvarivali određena prava iz oblast socijalne zaštite, radilo se u koordinaciji sa centrima za socijlani rad, centrima za mentalno zdravlje na ostvarivanju datih prava. Sve je to propraćeno podrškom Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, mr. Vesna Huremović, socijalni radnik na UKC Tuzla.

Iz Udruženja socijlanih radnika TK ističu kako, s obzirom na humanu djelatnost koju obavljaju, položaj socijlanih radnika nije na zadovoljavajućem nivou.

– Socijalni rad je posao koji je raznolik u zavisnosti od ustanove u kojoj se obavlja, djelatnost socijalnog rada, ali svima je cilj isti da se zadovolje najbolji interesi korisnika i njihove potrebe. Pružanje usluga profesionalne i stručne pomoći licima u stanju socijlane potrebe. Tako da i u vanrednim okolnostima socijalni radnici su nastavili da realizuju i pružaju usluge socijalne zaštite i u otežanim uslovima, istakla je Amela Tupajić, predsjednica UG Društvo socijalnih radnika TK.

S obzirom da socijalni radnici rade sa rizičnim kategorijama stanovništva, neophodno je razvijanje svijesti o značaju profesije socijlanog rada. Također, neizbježna je saradnja Centara za socijlani rad i drugih ustanova socijlane zaštite, te uzajamna podrška, kako bi zajednički radili na unpređenju socijalne zaštite, poručeno je iz Udruženja.

(RTVTK)

Pročitajte...