U školama u TK epidemiološka situacija stabilna

Broj pozitivnih na korona virus među nastavnicima i učenicima na području TK prati se svakodnevno. Za sada nema odluke o prelasku na on-line nastavu. U MInistarstvu obrazovanja i nauke napominju da su, ukoliko Krizni štab odluči da se nastava izvodi on-line, spremni za takvo izvođenje nastavnog procesa.


U 86 osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona zaposleno je 3 hiljade 280 nastavnika, od toga je, 23.marta, covid potvrđen kod 28 nastavnika, a 34 je u izolaciji. U 33 srednje škole radi 1685 nastavnika, 14 je pozitivno, a 14 u izolaciji.

Od 35 hiljada 928 učenika u osnovnim školama, covid je potvrđen u 14 slučajeva, dok je 223 u izolaciji. Od 14 hiljada 269 srednjoškolaca sa 23.martom njih 23 je bilo pozitivno na korona virus, a 51 u izolaciji.

-Mi ćemo pratiti struku, vidjećemo šta će kantonalni krizni štab da odluči, ukoliko oni odluče da se pređe na on-line nastavu, osnovne i srednje škole i univerzitet su spremni za uvođenje on-line nastave, navodi doc.dr.Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Pohađanje nastave u klupama od neprocjenjivog je značaja za razvoj učenika, na to su još prošle godine, pred početak nastave upozoravali iz Ujedinjenih naroda, apelujući na vlade da osiguraju izvođenje nastave u školama.

-On-line nastava je nužno zlo. Trenutni rezultati takmičenja koje smo imali pokazuju da je ishod učenja od prošle godine na nižem nivou. No, nama je prije svakog odgojnog i obrazovnog rada, zdravlje naših učenika i nastavnika na prvom mjestu, zaključuje ministar Baraković.

Ministar Baraković napominje da se stanje u školama prati iz dana u dan, te da će, shodno datoj situaciji , biti i kreirane odluke o načinu izvođenja nastavnog procesa.

Pročitajte...