Radionica na ETF: Primjena tehnologije u poljoprivredi nije nedostižna

U okviru projekta Viral, koji finansira Evropska unija Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli bio je domaćin radionice s međunarodnim učešćem na kojoj je tematizirana primjena tehnologije u poljoprivredi. Tehnologija nudi ogroman potencijal za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, ali i plasmana proizvoda. Ograničenja su osim nedostatka novca za investicije, također i sporo donošenje zakonskih procedura, naglasili su učesnici.

novinar Azra Mešić

Upravljanje radnim mašinama na poljima putem Internet aplikacija, navodnjavanje, trodimenzionalno mapiranje i snimanje dronovima, te druga tehnološka rješenja koja mogu koristiti poljoprivredi bile su teme prve radionice koju je u okviru međunarodnog projekta Viral organizovao Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli.

  • Sa tog stanovišta je ovaj projekt jako interesantan jer smo mi dosad na fakultetima elektrotehnike studente IKT-a poučavali tako da su oni imali određena predznanja i zahtjeve koji se od njih očekuju sutra u radu u kompanijama. Ovaj projekt je multidisciplinarni i mi sada poučavanje informaciono-komunikacionim tehnolgijama moramo da prilagodimo studentima poljoprivrednih fakulteta. Mijenja se sada koncept kako poučavati i kako napraviti jednu integraciju ljudi iz poljoprivrede i IKT-a. Također je cilj projekta da se znanja iz IKT-a prošire na poslovni sektor poljoprivredni. I mi praktično danas imamo multidisciplinarnost, pojasnio je za RTVTK prof.dr. Aljo Mujčić, profesor na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli.

Za deset mjeseci koliko već traje ovaj zajednički projekt poljoprivrednih i elektrotehničkih fakulteta, njegovi su učesnici napravili kontakte sa institucijama partnerima iz Evropske unije, sa Holandijom, Slovenijom i Rumunijom, te sa Crnom Gorom.

  • U okviru ovog projekta mi smo se odlučili da naučimo studente iz oblasti agrara šta su to IKT, gdje ih možemo koristiti uz pomoć kolega koji o tome više znaju, ne samo iz zemalja iz okruženja, nego i iz naše zemlje, kaže prof.dr. Milan Cvetković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i učesnik radionice u Tuzli.

Internet je i u našoj zemlji dovoljno brz, a aplikacije i uređaji više nisu toliko skupi da ih poljoprivrednici ne mogu priuštiti kako bi proizvodnja i plasman proizvoda bili efikasniji.

  • Da bi to bilo uspješno, neophodno je provoditi određene normative i zakone, naglasio je prof. dr. Nermin Sarajlić, profesor Fakulteta elektrotehnike i prorektor Univerziteta u Tuzli.

O primjerima dobre i loše prakse, o potrebi donošenja relevantnih zakona i propisa i o praktičnoj primjeni tehnologije na radionici su posredno, putem Zoom platforme učestvovali profesori i studenti iz Banjaluke, Mostara, Beograda, te sa univerziteta iz Slovenije, Holandije, Crne Gore i Rumunije.